POMORIŠAC ZA BOSILJA I SAVU: Galerije iz Novog Sada i Jagodine razmenile izložbe (FOTO)

J. S.

12. 06. 2024. u 22:23

IZLOŽBA Galerije Matice srpske "Pomorišac - Vasa Pomoriški" biće otvorena u četvrtak, 13. juna u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, a zauzvrat jagodinska postavka "Svesno napuštanje realnosti: "Ilija Bosilj i Sava Sekulić" gostovaće od 14. juna u Novom Sadu.

ПОМОРИШАЦ ЗА БОСИЉА И САВУ: Галерије из Новог Сада и Јагодине  размениле изложбе (ФОТО)

Foto: Galerija Matice srpske

Postavka  "Pomorišac - Vasa Pomoriški" biće otvorena do 8. septembra u Jagodini, dok će  "Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić" u Novom Sadu trajati do 1. septembra.

Upravnica Galerije Matice srpske dr Tijana Palkovljević Bugarski kazala je   da je razmena izložbi dobar primer međusobne saradnje, i da su se odlučili da u Jagodini postave svoju postavku o Pomorišcu, koja pokazuje kako "umetnik na margini, predanim radom, može postati jedna od nosećih ličnosti srpske umetnosti".

Po njenim rečima, izložbom dela Bosilja i Sekulića  pod krovom Galerije Matice srpske otvara se  s ciljem  rušenja  tabua u vezi sa tim  šta je umetnička margina, a šta centar, jer je "najvažniji kvalitet umetničkog dela i visoki profesionalni pristup".

   -Stoga će leto u Jagodini biti u duhu Pomorišca  a Novosađani će moći da uživaju i pronađu lepotu i nove vrednosti Bosilja i Sekulića - ističe upravnica  Palkovljević Bugarski.

Programska direktorka GMS  Jelena Ognjanović  podseća  da je izložba "Pomorišac" imala veliki odjek u Novom Sadu.Publika je lepo reagovala na opus svestranog umetnika, koji je spojio moderno doba sa osvrtom na srednjevekovnu srpsku umetnost. 

Direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti Ivana Bašičević Antić kaže da   dela Bosilja i Sekulića sa "argumentima brane poziciju visoke umenitčke vrednosti", i da poseduju dovoljno sadržaja da se mogu poručavati u okviru savremene umetničke scene.

Kako je najavljeno, na izložbi čije su kustoskinje Bašičević Antić i Marta Morgana Rudoni biće predstavljeno 70 radova Bosilja i Sekulića iz muzejskih kolekcija, zbirke MNMU iz Beograda i Muzeja Ilijanum iz Šida.Postavku  prate i dva dokumentarna filma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili