ZAPISUJE TRAG VREMENA: Izložba Dejana Ulardžića otvorena u Modernoj galeriji Valjevo

B. PUZOVIĆ

15. 06. 2024. u 13:29

Dejan Ulardžić je blizak klasičnim medialcima po svom metafizičkom posmatranju predmeta.

ЗАПИСУЈЕ ТРАГ ВРЕМЕНА: Изложба Дејана Уларџића отворена у Модерној галерији Ваљево

Foto B. Puzovic

Sličan je medialcima i po tome što, poput nekih od njih, nije učio likovnu akademiju, već je sam gradio i usavršavao svoju slikarsku veštinu. Ulardžić se, međutim, po mnogo čemu razlikuje od klasika naše slikarske fantastike: pre svega po tome što kod njega nema reminiscencija na dela slikarstva renesanse i baroka ili na klasike moderne umetnosti. Ulardžić ima svoj, u sebi sačinjen i sobom zatvoren, slikarski svet. Svešću ili intencijom, Ulardžić je pronikao u samu suštinu slikarske fantastike, uviđajući bitnu funkciju prizora u tom žanru koji, više od realističkog, počiva na iluzionističkim efektima.

Ovo je, između ostalog, naveo Đorđe Kadijević, u tekstu u katalogu za izložbu “Oči stvarnosti”, šabačkog umetnika Dejana Ulardžića, koja je, pred brojnom publikom, otvorena u Modernoj galeriji Valjevo. Na izložbi, koja će trajati do 15. avgusta, prikazano je više od 50 slika, crteža i minijatura, nastalih u protekle 43 godine.

U Hramu fantastike

- Ulardžić je povezivan sa pripadnicima slikarske grupe Mediala, iako se rodio kada je ona nastala, ali se njihova fantastika u njegovoj umetnosti ne može poreći – rekla je Marija Đurić. - Upravo to dovelo ga je do Moderne galerije Valjevo, koju je Ljuba Popović nazvao Hram fantastike.

- Veći broj slika Dejana Ulardžića ima korotnocrnu pozadinu na kojoj se u srebrnastom bljesku kovitla čudni svet ljudskih i čovekolikih bića u stanju neprekidne metamorfoze i uzbuđenja – navela je u tekstu u katalogu Olga Perović. - Na tim čudnim bićima upadljive su oči u kojima plamti užas, ali i čuđenje i molba, nespokoj, ali i razumevanje: oči koje posmatrača vezuju za platno i sadržaj o kome se mora razmišljati. To je jedina ikonografija u kojoj se antropomorfni oblici neprekidno menjaju, dopunjavaju raznim likovima i predmetima, u kojoj se pred očima sa slike i očima posmatrača gradi pravi smisao dela.

Na otvaranju izložbe, direktorka Moderne galerije Valjevo Marija Đurić naglasila je da je Ulardžić, kako je sam istakao, svoj umetnički svet počeo da otkriva na minijaturama. Kasnije, likovi su prvobitno nastali na kamenčićima, počeli su da se umnožavaju.

- Više sam hroničar, nego fantastičar – rekao je Dejan Ulardžić. - Zapisujem trag vremena u kom sam. Pokušavam da ovo vreme ulepšam još više nego što je lepo...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EURO 2024: Albanci su potpuno šokirani, orlovi imaju razlog za slavlje i razlog za tugu!