SLIKARI POD ŠLJIVAMA: Atelje pod otvorenim nebom u Likovnoj koloniji Petrovo selo

M.A.K.

17. 06. 2024. u 15:19

TREĆI put okupi su se u subotu, 15.juna, umetnici na živopisnim padinama planine Miroč kod Kladova, a povod je novi saziv Likovne kolonije Petrovo Selo, koja nosi podnaslov "Atelje pod otvorenim nebom".

СЛИКАРИ ПОД ШЉИВАМА: Атеље под отвореним небом у Ликовној колонији Петрово село

Prošlogodišnji saziv kolonije Foto Privatna arhiva

U organizaciji Udruženja "Zadužbinari Petrovog Sela" i Komisije za organizovanje rada likovne kolonije, likovni stvaraoci, njih 11, iz Kovilja, Beograda, Novog Sada, Kruševca, Jagodine, Kladova i Republike Srpske, čitavu nedelju, do 21. juna, upoznavaće lepote ovoga kraja, kako bi ih ovekovečili na svojim delima.

- Ono što našu koloniju razlikuje od ostalih je što će umetnici sve vreme raditi među šljivama, na otvorenom - otkriva Zoran Đikanović, naglašavajući gostoprimstvo sa kojim će Petrovo Selo još jednom ugostiti autore, a oni će im se odužiti tako što će svako koloniji ostaviti po tri svoja rada. - Pokazaćemo im sve lepote ovoga kraja pored Dunava, i to zahvaljujući prijateljima umetnosti koji će ih primiti pod svoj krov, voziti, pripremati im domaće specijalitete.

Radni deo kolonije odvijaće se u dvorištu i voćnjacima na mestu zvanom "Bara", u Petrovom Selu. U njemu će učestvovati Dušan Popović (Kovilj), Minja Čvorić (Beograd), Nebojša Milčev (Kruševac), Biljana Ristić (Novi Sad), Novica Stanković (Bor), Milica Mišić (Republika Srpska), Božidar Ristić (Kruševac)Zorica Mitković (Jagodina), Živojin Velimirović (Beograd), Sanja Luković (Kruševac) i Đorđe Joković (Kruševac).

- Reč je uglavnom o slikarima, ali među njima ima i karikaturista, portretista, vajara, čak i onih koji su i pesnici - zaključuje Đikanović.

Dela nastala na koloniji moći će da se kupe na Etno-festivalu, tradicionalnoj izložbi ovog udruženja u Domu kulture, a potom i u Vizitor centru tvrđave Fetislam. Prikupljena sredstva obezbediće održavanje ove lepe kulturne manifestacije i naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)