"OTIŠLA JE ANĐELIMA": In memoriam - Odlazak čuvene francuske glumice Anuk Eme, reinkarnacije ljubavi iz filma "Jedan čovek i jedna žena"

O NjOJ je sanjarila cela planeta, sada će mamiti uzdahe anđelima.

ОТИШЛА ЈЕ АНЂЕЛИМА: In memoriam - Одлазак чувене француске глумице Анук Еме, реинкарнације љубави из филма Један човек и једна  жена

Foto: Profimedia

Tim rečima oprostio se čuveni reditelj Klod Leluš od francuske filmske dive Anuk Eme koja je juče preminula u 92. godini.

- Bila sam uz nju jutros kada je otišla – prenela je njena kćerka Manuela Papatakis tužnu vest naciji i obožavaocima, ističući da su u poslednjim trenucima uz slavnu glumicu bdele i njena kćerka Galad i unuka Mila.

Anuk Eme je bila inkarnacija žene i ljubavi u Leluševom kultnom ostvarenju "Jedan čovek i jedna žena", kao An Gotije, uz nezaboravnu muziku "Šabadabada" na atlantskim plažama Dovila. Svi pamte i njene role Madalene u "Dolče viti" Frederika Felinija ili plesačice Sesil u "Loli" Žaka Demija. Radila je sa Vitorijem de Sikom i mnogim drugim poznatim rediteljima.

Nagrađena je "Kristalnom zvezdom" 1960. kao najbolja glumica u "Slatkom životu", "Zlatnim globusom" 1967. za glumu u filmu "Jedan čovek i jedna žena", dobila nagradu za najbolju žensku interpretaciju za "Skok u ponor" na Filmskom festivalu u Kanu 1980, ponela je počasni "Sezar" 2002. za životno delo... "Jedan čovek i jedna žena" su je doveli i do nominacije za "Oskara".

U večnost je ušla glumeći u ovom Leluševom ostvarenju. Zauvek će u istoriji kinematografije ostati urezan kadar kada Žan Luj Trentinjan pali farove na svom automobilu i trči joj u zagrljaj.  

FAMILIJA

- Sa Felinijem, mogli ste da postanete bilo ko i bilo šta, bio je mađioničar. Moja porodica, s majčine strane, bio je Leluš, s očeve, Felini. To je moja familija, njih dvojica su dva stuba mog života – pesnički je, o dvojici velikih reditelja, govorila Eme.

Postala je ikona Novog talasa, profesionalno neraskidivo vezana za Kloda Leluša.

- Anuk, moja Nunuk, napustila nas je jutros. Otišla je da se pridruži Žan-Luju, Pjeru, Fransisu i ostalima. Bila mi je pratilac na putu, prijateljica zauvek. Dala mi je šansu i rekla "da" kada su mi ostali, kao mladom reditelju, rekli "ne". Zahvaljujući njoj, i samo njoj, mogao sam da ne persiram svetlosti. Njena silueta i gracioznost ostaće zauvek utisnuti na jednoj normandijskoj plaži – biranim rečima oprostio se od glumice Leluš.

Anuk Eme je rođena kao Fransoaz Florans Drajfus 27. aprila 1932. godine u Parizu, u gradu u kome je 92 godine kasnije i preminula. Umetničko ime uzela je na osnovu svoje prve role iz filma "Kuća pod morem" iz 1947. godine, dok se za prezime "pobrinuo" čuveni pesnik Žak Prever.

- Kada imate jedva 15 godina i kada vam Žak Prever da ime, sačuvaćete ga – objasnila je jednom prilikom.

Svi su juče u Francuskoj bili pomalo sentimentalni, vraćajući se u bezbrižnu mladost, slušaući, po kišnom danu, setnu melodiju iz kultnog filma koja se vrtela na svim kanalima kao podloga za oproštaj od Anuk Eme.

.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DVA PROROČANSTVA KOJA SU JOJ OBELEŽILA ŽIVOT: Oba su se ostvarila, a kada se seti jednog uvek se rasplače