PLES U VIMINACIJUMU: Prvi umetnički festival na arheološkom lokalitetu, kojim je i inspirisan

Marina Mirković

24. 06. 2024. u 17:44

ISTINSKI spektakularan događaj, koji spaja igru i istoriju, umetnost i nasleđe, prvi plesni festival koji se odvija na arheološkim nalazištu - Dancing Histor(y)ies, predstaviće tokom tri dana nove produkcije nekih od najznačajnijih plesnih trupa u Evropi, na posve posebnoj sceni - u ambijentu Arheološkog parka Viminacijum.

ПЛЕС У ВИМИНАЦИЈУМУ: Први уметнички фестивал на археолошком локалитету, којим је и инспирисан

promo

Festival koji se odvija pod sloganom ReMoving Borders, upriličen je uz podršku EU, u saradnji Viminacijuma i lokalnih zajednica, Kostolca i Požarevca, čijim je kulturnim nasleđem takođe u velikoj meri inspirisan.

Večeras u 21 čas u Amfiteatru, biće izvedena koreografija Silve Šafkove Impermenance, koja inspiraciju crpi iz antičkog lokaliteta na kom se odigrava, a istražuje prolaznost ljudskog postojanja, dočaravajući kroz pokret, postavku i simboliku protok vremena i cikličnu prirodu života, naglašavajući da su i najmoćnija carstva tek epizode u evoluciji - a istorija čovečanstva, tek delić istorije Zemlje i univerzuma.

- Saradnja između lokalnog plesnog kluba "Bolero" iz Požarevca i profesionalnog ansambla 420PEOPLE iz Praga prevazilazi geografske i umetničke granice: profesionalna trupa doprinosi tehničkoj veštini i umetničkom izrazu, dok lokalni plesači donose autentičnost i povezanost sa zajednicom, obogaćujući koreografiju svojim kulturnim nasleđem i ličnim iskustvima - navodi se u programu festivala o performansu koji ga otvara.

Sutra, takođe od 21 čas publiku očekuje ChronoRAY koreografa Jivka Jeliazkova, predstava koja kombinuje savremeni ples, vizuelnu umetnost i muziku, istražujući davnašnje i savremene misterije mesta na kome se odigrava - Mauzoleja u Arheološkom parku Viminacijum. Naslov je sinteza reči vreme i svetlost/energija, a kroz video-mapiranje predstava vodi publiku na putovanje kroz vreme, postavljajući pitanja o potrebi za povezivanjem i cikličnoj prirodi vremena. Ovaj performans rezultat je saradnje bugarskog umetničkog tima "Derida", lokalnih srpskih muzičara i romskog KUD "Amare Roma" iz Kostolca, i kroz duboko provokativno iskustvo poziva publiku na preispitivanje i istraživanje velikih egzistencijalnih tema.

promo

ChronoRAY

U sredu od 19 časova u Amfiteatru, izvodi se performans Still Moving Bodies, razvijen u saradnji koreografa Israela Alonija i izvođača - trupe ilDance (Švedska), u okviru radionica na različitim arheološkim lokalitetima: Viminacijum, Merida u Španiji i Taros u Italiji, a teži upravo povezivanju ovih zajednica kroz prolazno iskustvo izvođačke umetnosti. Aloni je inspiraciju našao u dinamici između prošlosti i sadašnjosti, čvrstih objekata i živih bića, priča o prošlim i budućim događajima...

- Performans je specijalno kreiran za arheološko nalazište u Viminacijumu, sa uticajima antičkog rimskog nasleđa, kao i novije srpske istorije, uključujući tradicionalne srpske pesme i muziku koje izražavaju žalost i sećaju na ratna razaranja. Ovaj proces je izveden u saradnji sa studentima i profesorima Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Požarevcu, a performans sadrži i elemente inspirisane romskom kulturom ovog područja. Kostimografkinja Amanda Viselgren sarađivala je sa učenicima beogradske Škole za dizajn, razmenjujući znanja o kostimima i srpskoj tradicionalnoj nošnji.

Tri dana nove umetnosti, kroz jedinstveno iskustvo kreiranja i igranja, te gledanja plesnih predstava u posve posebnom ambijentu, teži da preoblikuje naše poimanje plesa i kulture.

- Temom ovogodišnjeg festivala u Viminacijumu želimo da pokažemo da zajedničkim delovanjem umetnosti, nasleđa i lokalne zajednice možemo pomeriti svaku granicu, srušiti svaku barijeru, stereotip ili prepreku. Brisanjem vremenskih, geografskih, socijalnih, emotivnih i svih drugih granica, želimo da Viminacijum učinimo festivalskim mestom - složni su inicijatori i organizatori ove manifestacije.

Program

ARHEOLOŠKI institut takođe je partner u projektu Dancing Histories - binding communities and heritage through dance, koji osim plesnih produkcija gostujućih trupa obuhvata i bogat celodnevni program, časove plesa i radionice, razgovore o romskim zajednicama, stručne debate, koncerte, projekciju filma i ture kroz Viminacijum sa stručnim vođenjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd