TRAJNI ZAPIS SRPSKE TRAGEDIJE: "Novosti" na premijeri filma "Svedok", zasnovanog na dokazima dr Zorana Stankovića

N. Lazukić

04. 07. 2024. u 06:15

NACIONALNOJ premijeri istorijsko-dokumentarnog ostvarenja "Svedok", juče u Banjaluci, pored režisera Denisa Bojića, visokih zvanica i aktera filma, prisustvovalo je i više od 30 gradonačelnika i načelnika gradova i opština Republike Srpske u kojima su bila najveća srpska stratišta.

ТРАЈНИ ЗАПИС СРПСКЕ ТРАГЕДИЈЕ: Новости на премијери филма Сведок, заснованог на доказима др Зорана Станковића

Foto Printskrin

Zamišljen i baziran na dokumentaciji i svedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda prof. dr Zorana Stankovića, film se odnosi na stradanja našeg naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Samo na teritoriji BiH, prof. dr Zoran Stanković radio je ekshumacije i obdukcije više od trideset masovnih i pojedinačnih grobnica i to na lokalitetima: Sarajeva, Tuzle, Sokoca, Pala, Mostara, Bileće, Trebinja, Nevesinja, Kamenice, Zvornika, Skelana, Šekovića, Kravice, Srebrenice, Bratunca, Sandića, Rogatice, Milića, Brčkog, Broda, Ugljevika, Priboja kod Lopara, Kupresa, Bihaća i Mrkonjić Grada.

O tragičnim sudbinama članova svojih porodica, ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije, progovorili su u filmu mnogi Srbi, a uz Stankovićeva, korišćena su i svedočenja novinara, snimatelja, advokata.

- Žalim što prof. dr Stanković nije dočekao premijeru "Svedoka", jer zahvalnost srpskog naroda prema ovom čoveku je ogromna i mislim da će istorija tek da ga postavi na počasno mesto koje mu pripada. Porodica svake žrtve je doktora Stankovića u najgorim trenucima osećala kao najvažnijeg čoveka u njihovom životu. Teško je izdvajati bilo koju pojedinačnu sudbinu, pojedinačni geografski prostor, jer Srbi su svuda stradali i stradanja treba da nas obavezuju da se bavimo našom prošlošću i beležimo je - izjavio je autor filma Denis Bojić za "Novosti".

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Prema rečima autora ovaj film predstavlja kolektivnu ispovest srpskog naroda o njegovom stradanju i umnogome će osvetliti ono što se dešavalo na ovim prostorima.

- Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svedočila o razmerama stradanja srpskog naroda. Ovo je, ujedno, i istorijski presek koji kroz filmski izraz objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda - smatra Bojić.

Na pitanje kakve reakcije očekuje od onih kojima se "Svedok" neće dopasti, režiser kaže:

- Film je baziran samo na istini i celokupan njegov sadržaj nema ništa drugo. Svako ko ima dovoljno širok um i otvoreno srce neće imati problema da ga pogleda. Svaka rečenica koja se odnosi na bol i gubitak oca, majke, sestre, brata je podjednako teška i mučna. Za ekipu i mene je snimanje bilo veliki lični i profesionalni izazov, kako od jednog traumatičnog kolektivnog sadržaja napraviti gledljivu i prihvatljivu filmsku formu. Sa mnogim akterima filma smo se tokom snimanja sprijateljili, jer ući u nečije traume, intiman život i prihvatiti tu vrstu odgovornosti znači da se uspostavilo ogromno poverenje zasnovano na razumevanju. Koliko god bio i težak i tužan, ovaj film je izuzetno važan i potreban svima nama pojedinačno. On ostavlja trajne zapise o tragediji srpskog naroda i pomaže onima koji žele da se uhvate ukoštac sa ovim temama - kaže Bojić.

Dr Zoran Stanković, Foto Printskrin RTS

Neki još nisu pronađeni

PREDSEDNIK Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik, Milivoje Marković, rekao je da je Zvornik sve svoje resurse stavio na raspolaganje ekipi filma tokom snimanja.

- Veoma dobro znamo šta je sve patolog Stanković uradio ne samo za Zvornik, nego širom RS, zbog čega su porodice u to vreme nestalih, a kasnije pronađenih, veoma zahvalne - rekao je Marković.

On je istakao da je na zvorničkom području bilo više stratišta srpskog naroda, navodeći, između ostalih, Glođansko brdo gde je ubijeno 126 srpskih boraca, od kojih još osmorica nisu pronađena. Igor Ložnjaković je rekao da je njegov otac nestao na Glođanskom brdu 6. novembra 1992. godine i da, nažalost, još nije pronađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE  ĆERKA NENADA JEZDIĆA? Krenula očevim stopama (FOTO)