VAŽNA PITANJA I ZA SRBE, I ZA RUSE: Nikita Mihalkov,konačno, sa predstavom "12" dolazi u Narodno pozorište u Beogradu

V.STRUGAR

18. 07. 2024. u 13:15

IMAM veliku želju, i ne tek tako: da u Srbiju dođem sa predstavom "12", koju sam uradio po našem filmu, i u kojoj i lično igram. To je veoma ozbiljna predstava, koja postavlja vrlo važna, ozbiljna pitanja. I iz nekog razloga mi se čini, možda grešim, ali želim da verujem u to da će ova predstava biti potrebna srpskim gledaocima isto kao što je i našoj publici u mojoj ogromnoj zemlji - izjavio je prošlog oktobra slavni ruski glumac i reditelj, oskarovac Nikita Mihalkov, u ekskluzivnom razgovoru za naš list.

ВАЖНА ПИТАЊА И ЗА СРБЕ, И ЗА РУСЕ: Никита Михалков,коначно, са представом 12 долази у Народно позориште у Београду

foto IDMb

Uskoro će se, konačno, njegova želja i dogovori sa Narodnim pozorištem u Beogradu i realizovati, a finale će biti dvodnevno gostovanje (26. i 27. oktobra) na Velikoj sceni nacionalnog teatra. Mihalkov je istoimeni film režirao 2007. godine, inspirisan američkim ostvarenjem "12 gnevnih ljudi" Sidnija Lameta. Premijera pozorišne predstave bila je 2021. u Boljšom teatru u Moskvi, a već prva repriza "okupirala" je tamošnju salu Koncertne dvorane sa više od hiljadu mesta.

Dolazak u Beograd, zapravo, konačna je realizacija dogovora postignutog pre tri godine u Moskvi, tokom radne posete prethodne upravnice Narodnog pozorišta Ivane Vujić. Tada je Vujićeva sa direktorom Boljšog teatra Vladimirom Urinom nastavila (pre korone) započete pregovore o dolasku baletskog pedagoga u Beograd, a na poziv velikog ruskog glumca i predsednika Međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez" Nikolaja Burljajeva, prisustvovala je pozorišnoj predstavi "12" u režiji Nikite Mihalkova, u kojoj i igra sa Burljajevom. Vujićeva je u susretu sa Mihalkovom i Popovom (direktorom Centra za pozorište i film pod rukovodstvom slavnog reditelja), dogovorila gostovanje predstave na sceni Narodnog pozorišta. Tada je, posle odgledanog ostvarenja, Vujićeva izjavila:

- Predstava "12" je zaista fascinantna. Mihalkov u njoj otvara moralna pitanja: kako živeti sa drugima, odnosno sa onima koji su nam naneli zlo. Na sceni pratimo igru dvanaest vanserijskih glumaca koji pokazuju kako je Mihalkov spojio pozorišna, filmska i video-sredstva u ovoj izuzetnoj predstavi.

Inače, film "12" dobio je specijalnog Zlatnog lava na 64. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a žiri je definisao ovo ostvarenje kao "potvrdu majstorstva Mihalkova u istraživanju i otkrivanju, sa velikom humanošću i emocijama, složenosti postojanja". Takođe, nominovan je za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, a 2008. osvojio je i nagradu publike na festivalu u Karlovim Varima.

Dečak i porota

U SREDIŠTU filmske priče je porota od 12 ljudi koja odlučuje da li je mladi čečenski dečak kriv za ubistvo svog očuha, ruskog vojnog oficira. U početku izgleda izvesno da je dečak ubica, međutim, jedan od porotnika glasa za oslobađajuću presudu. Pošto presuda mora biti jednoglasna, porotnici razmatraju slučaj i jedan po jedan dolaze do zaključka da je dečaku namešteno. Ubistvo su izvršili kriminalci umešani u građevinske poslove. Raspravu više puta prekidaju uspomene iz dečakovog ratnog detinjstva...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!