"ANTIGONA" OTVARA "TEATAR NA RASKRŠĆU": Na niškom pozorišnom Festivalu šest predstava u trci za nagrade

V.V.S.

19. 07. 2024. u 14:02

U ORGANIZACIJI Narodnog pozorišta Niš, od 2. do 8. septembra, održaće se peti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom "Teatar na raskršću".

АНТИГОНА ОТВАРА ТЕАТАР НА РАСКРШЋУ: На нишком позоришном Фестивалу шест представа у трци за награде

foto: j.Ćosin

Selektor Festivala Spasoje Ž. Milovanović odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski deo Festivala. Za neko od priznanja nadmetaće se "Antigona"( režija Luka Marcen) Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica, "Mister dolar" (Miloš Lolić) Narodnog pozorišta Beograd,"Poetesa" (tekst i režija Vida Ognjenović) Srpsko narodno pozorište i UG Novi tvrđava teatar, "Sobota,nedjelja i ponedjeljak"( Paolo Mađeli) Gradskog satiričkog kazališta "Kerempuh", "Ćelava pevačica" (Jagoš Marković), Centra za kulturu Tivat i "Elementarne čestice" ( Kris Šarkov), Narodnog teatra "Ivan Vazov" iz Bugarska.

Na zatvaranju Festivala 8. septembra, publika će moći da pogleda predstavu "Koštana" (režija Jana Maričić) Narodnog pozorišta Niš, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada Okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen - duo drame, razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev