POPU JOŠ NISMO SASVIM RAZUMELI: Matica srpska objavila tematski zbornik posvećen pesničkom velikanu

J. SIMIĆ

22. 07. 2024. u 12:52

U TAJNE poetike Vaska Pope nismo sasvim pronikli ni 33 godine posle njegove smrti.

ПОПУ ЈОШ НИСМО САСВИМ РАЗУМЕЛИ: Матица српска објавила тематски зборник посвећен песничком великану

Foto Branislav Đorđević

Stoga je Odeljenje za književnost i jezik Matice srpske u Novom Sadu, u okviru svoje izdavačke delatnosti, oobjavilo  tematski zbornik „Poetski svetovi Vaska Pope“. Zbornik je plod istoimenog naučnog skupa održanog povodom veka od rođenja velikog pesnika u Matici srpskoj 18. novembra 2022. godine a uredio ga je prof. dr Jovan Delić, dopisni član SANU.

- U mnogo čemu će zbornik uticati na razvoj naučne misli o poetici Vaska Pope (1922–1991) jer u proučavanju njegovog književnog stvaralaštva postoje još uvek neistražene tematske oblasti. Ovakav naučni skup i objavljeni zbornik radova popuniće tu prazninu,a stručnoj javnosti i širem krugu čitalaca omogućiće potpunije razumevanje Popinog dela. - kažu u Matici srpskoj.

Foto Matica srpska

U uvodnom delu zbornika su pozdravne reči iz tri pesme akademika Matije Bećkovića o Vasku Popi i uvodna izlaganja prof. dr Dragana Stanića, predsednika Matice srpske i prof. dr Jovana Delića.

O Popi kao antologičaru narodne književnosti, mitskim obrascima i značenju tradicije u njegovoj poeziji pisali su prof. dr Ljiljana Pešikan-Ljuštanović, prof. dr Boško Suvajdžić i prof. dr Lidija Tomić.O metapoetičkim i autopoetičkim zapisima bavili su se prof. dr Snežana Milić Milosavljević, prof. dr Sanja Paripović Krčmar i dr Jana Aleksić.

Jezičkim igrama i kulturom igre bavili su se dr Ranko Popović i dr Radoje Femić, dok su dr Aleksandar Milanović, prof. dr Predrag Petrović, prof. dr Goran Radonjić i dr Svetlana Šeatović istraživali Popine kovanice, slika grada u Popinoj poeziji, neobična bića i poetsku ulogu pikturalnosti i hodočašća u Popinoj poeziji.

Ivan Negrišorac bavio se figurom voljene žene i erotskom metafizikom u poeziji Vaska Pope i Matije Bećkovića, a prof. dr Bojana Stojanović Pantović diskursom pesme u prozi Vaska Pope. Komparativnim temama posvetili su se su doc. dr Jelena Marićević Balać (Vasko Popa i Zbignjev Herbert), msr Rastko Lončar (Vasko Popa u kontekstu pesništva NOB-a) i msr Milena Kulić (Vasko Popa između pozorišta i filma) i mnogi drugi.

„Kora“ posleratne srpske poezije

VASKO Popa, pesnik,prevodilac i akademik,rođen je 1922. godine u Grebencu, nadomak Bele Crkve. Prve pesme objavio je u listovima "Književne novine" i "Borba",a 1953.prvu knjigu pesama "Kora" koja se smatra početkom posleratne srpske poezije. Zatim objavljuje "Nepočin polje" 1956. godine, "Sporedno nebo" 1968, "Uspravna zemlja" 1972, "Vučja so" 1975. godine kada su objavljene i "Kuća na sred druma" i "Živo meso", zbirku pesama "Mala kutija" 1984. godine.Umro je u Beogradu 5. januara 1991. godine.Počiva u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Uređivački odbor radio je u sastavu: prof. dr Jovan Delić, prof. dr Dragan Stanić, Selimir Radulović i dr Milan Micić, a recenzenti publikacije su prof. dr Zorica Hadžić Radović i prof. dr Đorđe Despić. Štampanje ove knjige omogućio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI Nova zabrana - ovi ruski špijuni i saboteri ne mogu na Olimpijske igre Pariz 2024!