ZAVRŠEN 31. FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ: Žiri i publika jedninstveni najbolji film “78 dana”

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 23:45

SVEČANOM ceremonijom dodele festivalskih priznanja najboljim evropskim ostvarenjima, kao i projekcijom filma „Drugi čin“ Kventina Dipijoa večeras je na Letnjoj pozornici na Paliću zatvoren je 31. Festival evropskog filma Palić.

ЗАВРШЕН 31. ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ: Жири и публика једнинствени најбољи филм “78 дана”

Foto Tanjug/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Dobitnik Zlatnog tornja za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu festivala je ostvarenje „78 dana“ rediteljke Emilije Gašić, a taj film dobio je i Gorki list nagradu publike.

Žiri Glavnog takmičarskog programa 31. Palićkog festivala, koji čine reditelj Bojan Vuletić, producentkinja Betina Brokemper i glumica Lijana Ruokite-Jonson, ocenio je da je film “78 dana” Emilije Gašić "neverovatno režiran, odglumljen, snimljen i montiran".

-Ovo je domaća premijera i jako sam uzbuđena što smo baš počeli ovde i dobili dve nagrade. Želim da se zahvalim Palićkoj publici što je dobro primila film, hvala festivalu što su nas doveli ovde i žiriju što su izabrali naš film za glavnu nagradu, rekla je Gašić nakon što joj je svečano uručen Zlatni toranj za najbolji film.

Nagradu "Palićki toranj" za najbolju režiju žiri je dodelio Runaru Runarsonu za "Kad svane dan“, ocenivši da je film "impresionirao ne samo vrhunskom glumom i sugestivnom upotrebom slike i zvuka, već i prikazom unutrašnjeg tugovanja u složenoj situaciji u vezi”.

Foto Tanjug/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

-Ljudi se često pitaju šta je posao režisera. Režiser mora da ima pravu viziju i da nađe one koji su bolji od njega i da motiviše ljude da realizuju tu viziju koju režiser ima, rekao je Runarson u svom obraćanju.

Nagradu FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa dobio je film „Devojka sa iglom“ reditelja Magnusa fon Horna.

Za najbolji film u takmičarskom programu Paralele i Sudari proglašen je film „Panoptikon“ Džordža Siharulidzea, dok je međunarodni žiri programa Paralele i sudari je dodelio specijalno priznanje za scenario filma „Bosanski lonac“ Pava Marinkovića.

Žiri je dodelio specijalno priznanje filmu "Čovek magnet“ Gusta van den Bergea, „za poetsko putovanje u ovoj egzistencijalnoj bajci, u kojoj nas briljantni glavni glumac Deni Ronaldo vodi na putovanje kroz vreme i prostore.

Za kraj festivala posetioci su imali priliku da pogledaju film koji je otvorio Filmski festival u Kanu, “Drugi čin” Kventina Dupijea.

Ovogodišnje, 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica. Festival je održan na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Na ovogodišnjem izdanju, u predfestivalskom i festivalskom programu publika je mogla da pogleda preko 150 filmova u ukupno 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovalo je više od 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji su boravili na Paliću.

Festival evropskog filma Palić podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Grad Subotica, Evropska unija kroz program Kreativna evropa MEDIA, kao i mnogobrojni partneri i medijski partneri.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)