"OLUJA" U BANJALUCI: Predstava o stradanjima Srba 4.avgusta na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske

V.V.S.

30. 07. 2024. u 14:53

NA banjalučkoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske gostuje ansambla iz Bačke Palanke sa predstavom "Oluja", čija je tema pogrom i proterivanja Srba sa teritorije Republike Srpske Krajine u istoimenoj vojnoj operaciji, od 4. do 7. avgusta 1995. godine.

ОЛУЈА У БАЊАЛУЦИ: Представа о страдањима Срба 4.августа на сцени Народног позоришта Републике Српске

foto promo

Predstava svedoči o nevoljnicima koji su se posle "Oluje" naselili na teritoriji Opštine Bačka Palanka, a kroz lične priče aktera opisuju se ratna dešavanja i prati sudbinu srpskog naroda iz Krajine.

Autorka "Oluje" je glumica Dragana Bosnić koja potpisuje tekst, režiju, izbor muzike i igra u predstavi.Uz nju su u ansamblu glumci amateri i muška pevačka grupa.

Dragana Bosnić je filmska i pozorišna glumica, rođena 20. februara 1967. godine u Bačkoj Palanci. Glumu je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Petra Banićevića. Igrala je na scenama Novog Sada, Subotice, Beograda, Velesa i u Skoplja, gde danas živi i radi.

Nosilac projekta "Oluja" i glavni organizator je Narodna biblioteka "Veljko Petrović" iz Bačke Palanke i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" iz Novog Sada. Bosnićeva je napisala i monodramu "Gospod je živ" kao autobiografski autorski projekat, koji je kao podršku srpskoj zajednici u Republici Makedoniji, podržao grad Skoplje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića