TOLSTOJ MEĐU SLIKARIMA Navršilo se 180 godina od rođenja Ilje Rjepina

D.B.M.

05. 08. 2024. u 07:00

NAJPOZNATIJI slikar ruskog realizma i umetnik kome pripada velika zasluga za uvođenje ruske umetnosti u evropske tokove Ilja Jefimovič Rjepin (1844-1930) rođen je pre ravno 180 godina. Savremenike je fascinirao "sposobnostošću da reprodukuje ljudski život snažnim i živopisnom silom", a Lav Nikolajevič Tolstoj tvrdio je da "prikazuje život naroda mnogo bolje nego bilo koji drugi ruski umetnik".

ТОЛСТОЈ МЕЂУ СЛИКАРИМА Навршило се 180 година од рођења Иље Рјепина

vikipedia

Rođen je u blizini Harkova, a umetničko obrazovanje stekao je u Carskoj akademiji umetnosti u Petrogradu. Jedno vreme boravio je u Italiji i Francuskoj. Podjednako je bio uspešan i popularan kao slikar i istorijskih i savremenih tema, a među glavnim kupcima njegovih dela bili su članovi carske porodice i Pavle Tretjakov, osnivač istoimene čuvene moskovske galerije.

vikipedia

 

Preminuo je u finskom mestu Kukala, koje je kasnije vraćeno pod rusku upravu i po njemu dobilo ime Rjepinovo, a zajedno sa znamenitostima Petrograda nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Dopisni član Srpske kraljevske akademije postao je tri godine pre Tolstoja. A, istoričari umenosti tvrde da je Rjepin u likovnom svetu bio ono što je Tojstoj bio u svetu književnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji