FESTIVAL DOKUMENTARNOG FILMA: "Interakcija" u Užicu

N. J.

08. 08. 2024. u 11:53

Grad Užice će kao „Prestonica kulture Srbije 2024.“ biti domaćin Festivala dokumentarnog filma “Interakcija”. Program počinje u subotu 10. avgusta okupljanjem autora u Studentskom kampu i trajaće sve do 26. avgusta - kada će biti dodeljena nagrada za najbolji film. Užice će ugostiti preko 100 učesnika iz 30 zemalja sveta.

ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА: Интеракција у Ужицу

Grad Užice

- Sam program sastoji se iz šest celina, prva je Filmski studentski kamp koji počinje 10. avgusta i taje do 27. avgusta, dok se ostale aktivnosti realizuju od 20. do 27. avgusta. Pored toga imaćemo radionice, programe posvećen mladima “Teen doc“, zatim “Meer2talk”, “XR Interakcija izložba, gde će posetioci moći da gledaju filmove u virtuelnom prostoru. Kruna svega toga je festivalski program koji su selektovali eminetni autori sa evropske dokumentarne scene - rekao je Filip Baralić, direktor užičkog Gradskog kulturnog centra - Svako veče tokom trajanja „Interakcije“ biće organizovana druženja uz određene muzičke događaje u klubu GKC.

Istakavši da je „Interakcija“ od prvog dana vezana za Užice, kao grad u kome je snimljeno 19 filmova o ljudima i događajima iz grada tokom studentskih kampova, Dejan Petrović direktor festivala, naglasio je da Studentski filmski kamp, po kome je festival najprepoznatljiviji počinje dočekom 15 studenata režije, kamere, zvuka i montaže.

Oni će biti podeljeni u grupe od po petoro i do 17.avgusta će boraviti u Užicu, Požegi i Čačku, gde će snimati dokumentarce.

- Nakon toga će se svi okupiti 18.avgusta ovde u Užicu, gde će montirati sve do 26. avgusta kada očekujemo i premijernu projekciju filmova u letnjoj bašti Gradskog kulturnog centra, zajedno sa filmovima koji će biti nagrađeni u okviru našeg festivala. Naglasio bih i da će učesnici ove godine raditi pod mentorstvom Efima Graboja, izraelskog reditelja, bivšeg učesnika Interakcije, koji je pre 7 - 8 godina snimio u Užicu sjajan film „Dolina vladara“. On je deo našeg tima i radiće sve vreme sa učesnicima - najavio je Dejan Petrović, direktor Interakcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

HLADNA ZIMA SA PUNO SNEGA, EVO KOLIKO ĆE PADATI U BEOGRADU: Meteorolozi izneli prognoze, da li stiže polarni vrtlog?

METEOROLOŠKI sajt "Severe Weather Europe" (SWE) nedavno je pisao kako se nešto čudno dešava sa polarnim vrtlogom, a promene koje se na njemu dešavaju uticaće na predstojeću zimu u Srbiji. Po tome, zima bi na Balkanu, pa tako i u Srbiji, trebala da bude slaba. Međutim, sa druge strane, naši meteorolozi imaju različita predviđanja za zimski period, pa tako jedan naš profesor smatra da ćemo ove zime imati puno snega i da će zima biti hladnija nego za poslednjih 10 godina!

22. 08. 2024. u 09:01

Komentari (0)

Zašto ljudi pravdaju i brane počinioca masakra u Gimnaziji u Sanskom Mostu?