DUNAV FILM FEST OD 20. DO 25. AVGUSTA U SMEDEREVU: Vrhunski filmski ugođaj na obali Dunava

M. N. M.

13. 08. 2024. u 15:46

PRAZNIK filma koji od 2018, iz godine u godinu, utvrđuje mesto Smedereva i smederevskog utvrđenja na mapi festivalskih prestonica, po sedmi put će pretvoriti ovaj grad u stecište poklonika sedme umetnosti, nudeći "vrhunski filmski doživljaj na obali Dunava" kako ocenjuje direktor Centra za kulturu Smederevo i izvršni producent festivala Dragoljub Martić.

ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ ОД 20. ДО 25. АВГУСТА У СМЕДЕРЕВУ: Врхунски филмски угођај на обали Дунава

Filip Olćan

 I ovog puta, od 20. avgusta kada festival otvara "Bauk" Gorana Radovanovića, do 25. avgusta i zatvaranja uz projekciju francuskog filma "Drugi čin", pred domaćom publikom će se premijerno naći odabrana ostvarenja podunavske kinematografije.

Publika ima priliku da pod vedrim nebom uživa programu koji čini više od četrdeset filmova, podeljenom u četiri programske celine, na isto toliko atraktivnih lokacija u Smederevu - glavna scena rezervisana je i za Mali grad Smederevske tvrđave, a tu su i brod Pristan kod Dunavskog parka, Plato kod Karađorđevog duda i Centar za kulturu Smederevo.

- Film iz kanske selekcije "Tri kilometra do kraja sveta" na festivalu će imati balkansku premijeru, a biće prikazani i filmovi berlinske selekcije "Umiranje" i "Spaljena zemlja" - najavio je idejni tvorac manifestacije i selektor programa Igor Stanković. - Imamo i bugarski film "Bez vetra", kao i "Mađarska krojačica" i "Objašnjenje za sve".

Navedeni filmovi u konkurenciji su za festivalsku nagradu "Dunavska lađa", a u okviru takmičarskog programa biće prikazan i nagrađivani film "78 dana" rediteljke Emilije Gašić (na fotografiji sa Igorom Stankovićem), koji je imao srpsku premijeru na Festivalu evropskog filma Palić.

- Dunav Film Fest okuplja brojne filmske umetnike, autore, stvaraoce, kritičare i goste iz zemlje i iz inostranstva. Kada se festival rađao, hteli smo da obuhvatio ceo grad i zato je nastao koncept sa četiri lokacije na kojima se prikazuju filmovi različitih žanrova - rekao je Martić.

Saradnja sa Telekomom Srbija biće nastavljena i ove godine, a publika će imati priliku da premijerno pogleda prve dve epizode serije "Ringišpil" koja će uskoro biti emitovana na televiziji.

Program

U DUNAVSKOM parku biće prikazani filmovi iz selekcije "Neprolazni" (među njima i Vendersa, Louča, Kaurismakija...), na Krađorđevom trgu "Porodično veče" (animirani i drugi filmovi za celu porodicu), a u Centru za kulturu Smederevo biće realizovan segment "Reka-pitulacija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U NEVERICI: Evo šta je uradio Srbin koga je Fudbalski savez Rusije angažovao za važan posao