POZNAT PO SPECIFIČNOM HUMORU: Pre četiri decenije preminuo Duško Radović

D.B.M.

16. 08. 2024. u 06:45

KO želi da je stalno u pravu mora često menjati mišljenje. Molimo pametne i poštene da čuvaju zdravlje i ne gube nadu. Za svaki slučaj. Ako nam niko drugi ne pomogne.

ПОЗНАТ ПО СПЕЦИФИЧНОМ ХУМОРУ: Пре четири деценије преминуо Душко Радовић

foto:Branko Belić

Ovako je govorio pesnik, pisac, novinar, aforističar Duško Radović (1922-1984) koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturi bivše Jugoslavije i postao sinonim za duhovitost, mudrost i ljubav prema Beogradu. Napustio nas je na današnji dan, 16. avgusta, pre 40 godina.

Radović je rođen 29. novembra 1922. godine u Nišu, a tokom svoje bogate karijere stvorio je dela koja su obeležila generacije. Njegova poezija za decu, u kojoj je uspeo da spoji jednostavnost izraza s dubokim porukama, ostala je omiljena među najmlađima, ali i odraslima, dok su njegove pesme i aforizmi urezani u kolektivnu svest naroda. Njegova najpoznatija dela su "Kapetan Džon Piplifoks","Poštovana deco","Smešne reči","Na slovo, na slovo","Beograde, dobro jutro 1".

Međutim, Radović je bio mnogo više od pesnika. Njegov rad u medijima, posebno na Radio Beogradu, ostao je upamćen po emisiji "Beograde, dobro jutro", u kojoj je svakog jutra, od 1976. do 1983. godine, izgovarao mudre, ironične i često duhovite opaske o svakodnevnom životu, ljubavi, društvu i politici. Njegovi aforizmi, jednostavni a duboki, postali su deo svakodnevnog govora, a mnogi od njih i danas su aktuelni.

Duško Radović bio je poznat po svom specifičnom humoru, koji je uspevao da razgali, ali i da podstakne na razmišljanje. Njegova kritika društva, izrečena s lakoćom i bez gorčine, bila je prepoznatljiva i voljena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SIMFONIJA ZDRAVLJA: Transformacija gradova za bolje sutra