GOST ČUVENA ORLAN: Na zatvaranju izložbe Marine Marković u Salonu MSUB

M.A.K.

21. 08. 2024. u 19:51

JEDNA od najpoznatijih francuskih umetnica na međunarodnoj sceni, čuvena Orlan, biće gost završnog performansa naše Marine Marković, čime će, u subotu, 24. avgusta u 20 časova, biti okončana izložba The Arrangement(s) u Salonu Muzeja savremene umetnosti.

ГОСТ ЧУВЕНА ОРЛАН: На затварању изложбе Марине Марковић у Салону МСУБ

foto Ali Mahdavi

Prethodno, u 17 časova, predviđeno je da Orlan održi predavanje u sali "Miodrag B. Protić", u zgradi MSU na Ušću.

- Orlan koristi sopstveno telo kao medij, sirov materijal i vizuelnu podršku za svoj rad - piše u najavi ovog dogđaja. - Njeno stvaralaštvo se odvija kao "javna debata". Ona je ključna figura bodi arta i karnal arta, kako je definisala u svom manifestu iz 1989.Posvećenost i sloboda su integralni deo njenog rada, ona se u svom celokupnom stvaralaštvu zalaže za inovativne, istraživačke i subverzivne pozicije... Protivi se prirodnom determinizmu, socijalnom i političkom, kao i svim oblicima dominacije, muške supremacije, religije, kulturne segregacije, rasizma, itd. Njena provokativna umetnička dela, koja su uvek prožeta humorom, često parodijom ili čak groteskom, mogu šokirati jer narušavaju unapred uspostavljene norme.

Inače, ova francuska autorka, osvojila je nagradu E-reputation, kao umetnica čiji su radovi najprimećeniji i najpraćeniji na internetu, a 2020. hodine postala je predsednica organizacije Hundred Heroines iz Londona. Inače, na performansu kojim će se okončati izložba čiji je kustos Teodora Jeremić, Marinina Marković će na svom telu, uz tekstova Ješe Denegrija, Metju Lelijevra, Lukrecije Nard i Danijela Kapre, istetovirat i jedan citat Orlan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVATSKA GLEDA I NE VERUJE: Sin poznatog hrvatskog košarkaša odabrao da igra za Srbiju!