MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP U SANU: Stručnjaci iz svih krajeva sveta tumače rano hrišćanstvo

M. Kralj

27. 08. 2024. u 17:12

OKO 200 stručnjaka iz svih krajeva sveta okupiće se u napem glčavnom gradu 2. septrembra na 18. Međunardonom kongresu hrišćanske arheologije.

МЕЂУНАРОДНИ НАУЧНИ СКУП У САНУ: Стручњаци из свих крајева света тумаче рано хришћанство

Foto promo

Ovaj naučni skup čija će tema biti "Rano hrišćanstvo između liturgijske prakse i svakodnevnog života" biće svečano otvoren u ponedeljak, u 9 časova u Svečanoj sali SANU.

Predložena tema podrazumeva proučavanje brojnih aspekata delovanja ranih hrišćana, a uključuje pitanja vezana za crkvenu organizaciju, liturgiju, sakralnu arhitekturu i liturgijski mobilijar i predmete. Ali, biće reči i o drugim fenomenima: organizaciji prvih hrišćanskih gradova, ruralnim područjima, limesu, odnosu hrišćana i pagana, progonitelja i martira, promenama izazvanim brojnim talasima migracija. Tema podrazumeva i izučavanje stepena hristijanzacije različitih teritorija, socijalnog statusa hrišćana, razvoja umetnosti, ekonomije i, naposletku, svakodnevnog života hrišćana, kao i pogrebnih običaja

Učesnici će će pored Beograda, obići i ranohrišćanske spomenike na području Srbije - Sirmijum, Romulijana, Naisus i Caričin Grad. Tokom skupa, renomirani istraživači ranog hrišćanstva će sa srpskim kolegama razmeniti znanja i iskustva, a ovaj kongres biće i prilika da se ukaže na potrebu zaštite hrišćanskog nasleđa, posebno na Kosovu. Organizator je Arheološki institut, čija je kandidatura jednoglasno prihvaćena na predhodonom, 17. Međunarodonom kongresu hrišćanske arheologije u Utrehtu, 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)