REPREZENTATIVNI PORTRET VREMENA: Ilustracije Slavka Krunića na izložbi u Rančićevoj kući

M.A.K.

30. 08. 2024. u 16:51

ILUSTRACIJE brojnih knjiga i časopisa, bilborda, plakata, omota albuma svetski poznatih izvođača, našeg uglednog likovnog umetnika Slavka Krunića, čine izložbu "Artepakti", čije svečano otvaranje je zakazano za petak 6. septembra u 19 časova u Rančićevoj kući, galeriji Centra za kulturu Grocka.

РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ ПОРТРЕТ ВРЕМЕНА: Илустрације Славка Крунића на изложби у Ранчићевој кући

Foto promo

Krunić, koji je diplomirao FLU, u klasi profesora Radomira Reljića, a potom magistrirao na istom fakultetu, kod profesorke Anđelke Bojović, izlagao je na četrdeset samostalnih i više od dvesta grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Knjigu Satirikone objavio je sa francuskom književnicom Elodi Pinel, a sa našom Mirjanom Ognjanović tri knjige - "Uprava neukaljanih časti" , "Nesanica za dvoje" i "Mauzolej". Četvrtu zajedničku knjigu "Lažne bajke" realizovali su sa legendarnim Davidom Albaharijem.

Sa spisateljicom Sanjom Domazet priredio je knjigu "Male boginje", dok je njegova monografija "Mauzolej nesavršenstva", sa tekstom Bila Gulda, američkog muzičara i producenta, objavljebna je u Londonu. Ilustrovao je knjigu "Knjiga koje nema" Đorđa Balaševića, katalog, plakat i bilbord opere "Verter" Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i plakat i bilbord za operu "Seviljski berberin". Njegovi radovi su na omotima izdanja Edin Karamazov, ali i grupa The Toasters, Rotterdam ska jazz foundation, Superhiks, Dr. Deadlock & Conga line i Deep Steady, koji će posle otvaranja izložbe, u nastavku večeri,nastupiti na letnjoj sceni Rančićeve kuće, u 11. "Muzičkoj bašti"

-Ilustracija je težak zadatak - ističe u katalogu Zorica Atić, istoričarka umetnosti i direktorka KC Grocka. - To je i Zapovest i Povest, i Dogovor, odnosno artistički Pakt sa Naručiocem. Zadata slika, ona s predumišljajem, koja treba da pripoveda i predstavi, ali i da izazove znatiželju,da zaintrigira, zainteresuje. A pre svega, traži Umetnika koji će delo pažljivo da pročita, presluša, sagleda, obrne-okrene, razume, sublimira - i predstavi jednom slikom. Ilustracija je nešto poput reprezentativnog portreta, treba (skoro) sve da kaže u superlativu, ali da ponešto ostavi i nagovešteno, kao i da bude trajni pečat jedne ličnosti i njenog rada, a ukoliko je valjana, postaje i dokument jednog vremena. Otud i velika sličnost Krunićevih ilustracija upravo sa ovom vrstom zahtevne portretne umetnosti.

Prema rečima Atićeve, svaka Krunićeva ilustracija je čitavo majstorstvo i remek-delo savremene vrste:

- Ljudski lik je, prirodno,jedan od najstarijih motiva u umetnosti, a ovde je oruđe kojim umetnik ulazi u karakter koji ilustruje, u likovno-narativnu simboliku.Prikazuje čoveka u višeslojno raspričanoj, pažljivo odabranoj ulozi,sa vidljivim obeležjima pripovesti kojoj pripada, i zanimljivim učitavanjem stilova i epoha umetnosti...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ RAZBESNEO AMERE: Oglasio se i dežurni novakomrzac