U SLAVU LJUBAVI I DUHOVNOSTI: U Zaječaru se večeras otvara deveti Festival hrišćanske kulture i dokumentarnog filma

M. Mirković

12. 09. 2024. u 11:14

MONODRAMA o Svetom vladici Nikolaju u izvođenju velikana našeg glumišta Petra Božovića, večeras od 20 časova upotpuniće svečanost otvaranja Festivala hrišćanske kulture koji će potrajati do 19. septembra i do gradske litije u predvečerje Male Gospojine, gradske i slave hrama u Zaječaru.

У СЛАВУ ЉУБАВИ И ДУХОВНОСТИ: У Зајечару се вечерас отвара девети Фестивал хришћанске културе и документарног филма

promo

U sklopu te manifestacije koja se svečano otvara danas u 19 časova u porti zaječarskog Sabornog hrama rođenja Presvete Bogorodice, biće upriličen i deveti Festival duhovno-dokumentarnog filma, koji će se održavati tokom naredna dva dana.

Foto: I. Marinković

Tokom trajanja festivala, Zaječarci i gosti moći će da pogledaju nekoliko interesantnih filmova u duhu hrišćanske kulture, imaće prilike da prisustvuju promocijama novih knjiga, a osim u porti, odnosno Gostoprimnici zaječarskog hrama, programi će biti priređivani i na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana.

- Festival je internacionalnog karaktera, u deveto izdanje ulazimo i dalje rastući i razvijajući se. Filmovi nisu isključivo crkveni, već govore o ljubavi i odišu duhovnošću u dubljem smislu. Prve godine gost nam je bio Nikolaj Burljajev koji je prošle godine učestvovao sa filmom o Tarkovskom, i bila je to tek jedna od nekoliko svetskih premijera koje smo imali u Zaječaru - navodi Miljan Gogić, direktor Festivala duhovno-dokumentarnog filma, i ističe da ima sreće što sarađuje sa Eparhijom timočkom i vladikom Ilarionom koji imaju sluha i za novine poput džez koncerata pred samim hramom, te da pored podrške Ministarstva kulture uživaju i medijsku podršku Kompanije "Novosti".

U petak i u subotu od 11 do 17 časova biće organizovane projekcije filmova u takmičarskoj selekciji Festivala duhovno-dokumentarnog filma, u Gostoprimnici.

Sutra od 18.30 u porti Sabornog hrama izdavač Aleksandar Gajšek i autori Danijela Marković i Davor Džalto govoriće o knjizi "Savremena čitanja apokalipse", dok će od 19.30 biti prikazan dokumentarni film "Enio" o velikanu filmske muzike, Eniu Morikoneu.

Foto: Novosti arhiva

U subotu od 9 časova služiće se sveta arhijerejska liturgija na lokalitetu Feliks Romulijana, a u podne će na istom mestu biti promovisana knjiga i dnevnik osmog Festivala hrišćanske kulture, profesora animacije Rastka Ćirića, koji festival prati iz godine u godinu, iscrtavajući dnevnike svojim osobenim crtežima.

U porti Sabornog hrama, u subotu u 18 časova sledi svečano zatvaranje Festivala duhovno-dokumentarnog filma, a pola časa kasnije biće pretpremijerno prikazan igrani film "Lazarev put" po scenariju Monje Jović i u režiji Ivana Jovića, koji će premijeru u Beogradu imati 18. septembra.

Subotnje veče i završnicu filmske manifestacije upotpuniće džez koncert Big benda RTS, od 20 sati, čime se nastavlja tradicija da filmski festival prožet duhovnošću kruniše džez svirka ispred zaječarske crkve, ističe Gogić.

Priznanja

PRIJATELj festivala, legendarni Rastko Ćirić, dizajnirao je i nagrade manifestacije - a priznanja za najbolji film, kameru, i duhovnost na filmu, dodeliće žiri kojem predsedava Božidar Zečević, dok su članovi Mila Milosavljević, Dejan Dabić, Vladimir Tončić i Elaheh Nobakt, iranska producentkinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽAO MI JE ŠTO NEMAM DECU, SAD JE KASNO: Isidora Minić ogolila dušu - Nije mi bilo suđeno da budem majka