LEPOTA ĆE SPASITI SVET: Na 58.Bitefu i predstave "Budućnost", "Pukotina" i "Antigona u Amazonu"

V.V.S.

13. 09. 2024. u 11:26

U SUSRET ovogodišnjem Bitefu (koji počinje 25.septembra pod sloganom "Lepota (ne)će spasiti svet") predstavljene su tri predstave iz takmičarskog programa 58.festivalskog izdanja. Zajedničko im je da se na jedinstven način bave ekologijom i odnosom ljudi prema prirodi - "Budućnost", "Pukotina" i "Antigona u Amazonu". Zato se za mesto susreta sa novinarima odabrao Vukov kraj (u čijem Tršiću se upravo odvija najstarija manifestacija u Srbiji) i Loznica kao jedan od najvažnijih kulturnih i istorijskih centara naše zemlje.

ЛЕПОТА ЋЕ СПАСИТИ СВЕТ: На 58.Битефу и представе Будућност, Пукотина и Антигона у Амазону

foto D.Udovičić

- Budući da lepotu u našem ovogodišnjem sloganu razumemo istovremeno i kao etičku i kao estetsku kategoriju, mislim da ne čudi što smo rešili da u selekciju uvrstimo i tri predstave koje na jedinstven način objedinjuju ove dve kategorije - istakla je koselektorka i dramaturškinja festivala Tijana Grumić. - Sve tri predstave se iz specifičnih pozicija i perspektiva bave odnosom čoveka prema prirodi i važnim ekološkim pitanjima, što je danas neizostavna tema imajući u vidu kako izgleda svet u kome živimo i šta su problemi sa kojima se svakodnevno suočavamo, kako u našim lokalnim zajednicama, tako i globalno.

Predstava "Budućnost", u koprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta i Mestnog gledališča ljubljanskog, autora i reditelja Žige Divjaka, poznatog Bitefovoj publici sa predstave "Krize" koja je zatvorila 56. Bitef, jedna je od dve domaće predstave u ovogodišnjem glavnom programu festivala:

- Specifičnost predstave leži u tome što temi ekološke propasti sveta pristupa iz pozicije koja se ne bavi ljudskim iskustvima, već nam pruža priliku da problem sagledamo iz jedne nesvakidašnje perspektive i zapitamo se nad tim šta mi, kao ljudi, možemo da uradimo da sprečimo svoj destruktivni uticaj na prirodu - istakla je Grumić. - Predstava "Budućnost" je na programu 30. septembra u Beogradskom dramskom pozorištu.

foto Kurt Von Elst

"Antigona u Amazonu"

Još jedna slovenačka predstava biće prikazana na 58. Bitefu : "Pukotina" ( 1. oktobra u BDP) mladog i perspektivnog slovenačkog reditelja Jana Krmelja, koji je za režiju ovog projekta nedavno dobio prestižnu Borštnikovu nagradu. Predstava donosi na scenu uzbudljivu priču o sudbini dvoje mladih ekoloških aktivista, pritom sve vreme igrajući na ivici između stvarnosti i fikcije.

- Osim važnosti prikazivanja umetničkih radova koji su relevantni za trenutak u kom živimo, jedna od Bitefovih misija takođe jeste i promovisanje novih autorskih imena u međunarodnom kontekstu - naglasila je Grumić.

"Antigona u Amazonu", po konceptu i u režiji čuvenog švajcarskog reditelja Mila Raua, već dobro poznatog Bitefovoj publici, donosi priču o borbi južnoameričkih zemljoradnika za zemlju na kojoj žive i koju obrađuju:

- Iako je u pitanju priča iz Južne Amerike, ovakvi problemi nisu nepoznati ni u drugim društvenim kontekstima. Osim toga, zanimljiv je način na koji Milo Rau spaja "Antigonu", kao antičku dramu, sa jednom istinitom priču iz savremenog konteksta. "Antigona u Amazonu" na programu je 2. i 3. oktobra u Ateljeu 212.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije, a podršku su mu, između ostalih, dali Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI POLUDELI: Cicipas izazvao veliki bes, ovo mu nikako neće oprostiti