JEVGENIJA KUZNJECOVA GOŠĆA U BEOGRADU I VRŠCU: Drugi EUPL festival održaće se 19. i 20. septembra

V.C.S.

18. 09. 2024. u 12:02

DRUGI EUPL festival održaće se 19. i 20. septembra u Evropskoj kući u Beogradu (Zmaj Jovina 8) i u Gradskoj biblioteci u Vršcu (Trg pobede 2, Vršac), u organizaciji izdavačkih kuća "Treći trg" i "Srebrno drvo". Gošća festivala biće ukrajinska književnica Jevgenija Kuznjecova.

ЈЕВГЕНИЈА КУЗЊЕЦОВА ГОШЋА У БЕОГРАДУ И ВРШЦУ: Други ЕУПЛ фестивал одржаће се 19. и 20. септембра

Treći trg

Festival je posvećen dobitnicima EUPL nagrade, koju dodeljuje Komitet za Nagradu Evropske Unije za književnost, a realizovaće se u okviru projekta "Trećeg Trga" Readers Exchange, koji je podržao podržao program "Kreativna Evropa".

Od 19 časova, 19. septembra, održaće se promocija romana "Pitajte Miječku", u Evropskoj kući u Beogradu. Razgovor sa Jevgenijom Kuznjecovom, prevoditeljkom Draganom Vasilijević-Valent i prvom čitateljkom romana Janom Milivojević vodiće Dejan Matić.

U petak, 20. septembra, u Gradskoj biblioteci Vršac razgovor sa Jevgenijom Kuznjecovom, Draganom Vasilijević-Valent i Dejanom Matićem moderiraće Ivana Orta.

Festival su podržali "Kreativna Evropa" i Ukrajinski institut knjige. Partneri festivala su Evropska kuća i Gradska biblioteka Vršac.

Jevgenija Kuznjecova (1987) je ukrajinska književnica, prevoditeljka i istraživačica, jedna od najnagrađivanijih mlađih autorki na tamošnjoj književnoj sceni. Njena prva knjiga bila je humoristički etnografski putopis o kulinarskim navikama Ukrajinaca "Kuvamo u žalosti" (2020). Zatim objavljuje roman "Pitajte Miječku" (2021), u kome kroz odnos pet žena prikazuje dinamiku promene rodnih uloga u rasponu od nekoliko poslednjih decenija. Roman je ušao u uži izbor za Bibisijevu nagradu Knjiga godine u Ukrajini i osvojio Nagradu EU za književnost (EUPL 2022), koja se dodeljuje novim književnim talentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽIVOT IM SE MENJA ZBOG STROGIH PRAVILA KRUNE: Princ DŽordž i princeza Šarlot uskoro nigde više neće smeti da putuju zajedno