58. MOKRANJČEVI DANI: Negotinskom pevačkom društvu Statueta Stevana Mokranjca (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

15. 09. 2024. u 14:23

NEGOTINSKO pevačko društvo trijumfovalo je na ovogodišnjem Natpevavanju horova u okviru 58. „Mokranjčevih dana“, osvojivši prestižnu Statuetu Stevana Mokranjca.

58. МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ: Неготинском певачком друштву Статуета Стевана Мокрањца (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Uz svečano otvaranje u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće prvo festivalsko veče 58. "Mokranjčevih dana" obeležilo je tradicionalno Natpevavanje horovo. Prvi put je, u istoriji ove manifestacije koja traje skoro šest decenija, nagrada ostala u rukama domaćina - Negotinskog pevačkog društva.

-Ovo je izuzetan uspeh ne samo za hor, već i za čitav Negotin. Posle 58 godina, statueta ostaje ovde. Pritisak je bio veliki, ali i odgovornost, s obzirom na dugu tradiciju festivala. Ponosan sam na svoje horiste koji su uložili maksimalan trud i pokazali veliku posvećenost - kaže dirigent Danilo Perković.

Izbor kompozicija koje je negotinski hor izveo obuhvatao je dela Bortnjanskog, Vekija i Josipa Slavenskog, dok je od Mokranjčevih dela, koja su obavezna na Natpevavanju, izabrana manje poznata i retko izvođena Treća rukovet. Perković je posebno istakao izazov izvođenja ove rukoveti, napominjući da je zahtevna i komplikovana, ali da je hor uspeo da je izvede na pravi način.

Statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića, pobedničkom horu uručio je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Za najuspešnijeg dirigenta Natpevavanja, odlukom žirija sastavljenog od istaknutih stručnjaka: muzikologa dr Sonje Marinković, dirigenta dr Tamare Adamov Petijević i kompozitora Žarka Mirkovića, proglašena je Mila Pužić, dirigent Hora mladih „Radojica Milosavljević Ica“ iz Niša. Niški hor osvojio je i diplome za najbolje izvođenje Pete rukoveti Mokranjca, kao i priznanje za najuspešnije soliste festivala.

Crnogorski hor „Zima“ iz Barbara osvojio je diplomu za interpretaciju „Serenade“ Sergeja Tanjejeva, a hor „Attendite!“ iz Kikinde je nagrađen za znalačko izvođenje kompozicije „Srpski zvuci“ Isidora Bajića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SPREMA SE HAOS: Torcida zapalila stadion i najavila dolazak u Beograd!? (VIDEO)