ROĐENI SMO SA TESKOBOM : Crteži jedinstvenog slikara Uroša Toškovića u KCNS (FOTO)

J. S.

08. 10. 2024. u 21:36

IZLOŽBA dvadesetak crteža crnogorskog umetnika Uroša Toškovića (Pelev Brijeg, 1932 – Podgorica, 2019) iz kolekcije Bojana Krljića priređena je Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 21. oktobra.

РОЂЕНИ СМО СА ТЕСКОБОМ   : Цртежи јединственог сликара  Уроша Тошковића у КЦНС (ФОТО)

Foto/Promo (KCNS)

Reč je o slikaru  koji je tokom  sedam decenija stvaralaštva izlagao na oko 50 samostalnih i isto toliko grupnih prezentacija u nacionalnim i internacionalnim galerijama. Njegovi radovi  nalaze se  u mnogim muzejskim i privatnim kolekcijama u zemlji i svetu.

Književnik Branko Kukić istakao je da  je trebalo  vremena da bi se shvatilo da Tošković od početka govori svojim slikarskim jezikom, jedinstvenim po svemu,  a taj jezik bismo mogli nazvati prajezikom.

- Najverovatnije  je prvobitni čovek rođen sa teskobom i  to je izražavao prajezikom. Teskoba je kroz vreme najčešće izražavana u umetnosti. Paradoksalno, savremena umetnost je taj jezik zaboravila i odbacila, pa sada čujemo više mumlanje nego razgovetnost, više muk nego čudesni urnebes bića. Jer jedino se tim jezikom kao ljudi ovog doba možemo razumeti i sporazumeti - zaključuje Kukić.

Tošković je  1952. završio je Srednju umetničku školu u Herceg Novom, a 1957. diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, klasa profesora Marka Čelebonovića. Od ranog detinjstva bio je izložen užasima rata i velikom siromaštvu, što je uticalo na njegov život i stvaralaštvo.

Rano je počeo da se interesuje za umetnost, crtao je mrtve vojnike i konje koje je viđao u svom okruženju. Ove tragične scene stradanja duboko su urezane u poetici njegovih radova bliskih estetici art bruta. Bio je jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar koje će prerasti u grupu Mediala. Od 1957. je u Parizu, kao stipendista francuske Vlade, gde završava Školu lepih umetnosti kod Morisa Brijanšona. U Parizu ostaje do 1977. gde je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.

U dva navrata putuje u Sjedinjene Države, 1967. u Njujork, a 1969. u Los Anđeles i Arizonu. Od 1977. do 1996. živi i stvara u Beogradu. Godine 1996. odlazi u Crnu Goru, gde ostaje do kraja života. Vlada Republike Crne Gore, godine 1987, dodelila mu je Trinaestojulsku nagradu. Status istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore dobio je 2010. godine. Iste godine, od svetske galerije za umetnost na papiru Osten u Skoplju dobio je specijalnu nagradu za originalni izraz.

Veruje se da su mnoga Toškovićeva dela izgubljena u brojnim selidbama i nemirima svakodnevne egzistencije i neprilagođenosti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ HARA KINOM: Evo šta je zaradio pobedom nad Kobolijem