SLAVA SLIKARA SLAVE: Primer nekoga ko je uspeo u Evropi a da nije štićenik Soroš fondacije, kritičara

Dejan Đorić

21. 07. 2020. u 19:24

San većine srpskih umetnika je da se probiju i uspeju u svetu, a ne u otadžbini. To je razumljivo u odnosu na naše materijalno, medijsko (ne postoji likovna kritika) i kulturno siromaštvo, države čiji je budžet za kulturu 0,6 odsto (kako neko reče, kultura nam počinje od nule).

СЛАВА СЛИКАРА СЛАВЕ: Пример некога ко је успео у Европи а да није штићеник Сорош фондације, критичара

Foto Lična arhiva

S druge strane, u Srbiji je sa državnog nivoa favorizovana avangardna scena, što se najbolje vidi po projektima i godišnjim otkupima koje finansira Ministarstvo kulture i informisanja. Vajari, a posebno slikari, nikada ne dobijaju pomoć, već dve decenije komisije daju novac za predloge dela, u planu izrade. Zato se najbolji slikari okreću evropskoj i američkoj sceni, ali prvo što im galeristi saopšte je da ukoliko žele da izlažu i prodaju radove, moraju da žive u toj zemlji. Tu teško premostivu prepreku malo ko savlada, a san da ovde žive a u inostranstvu budu redovno zastupljeni skoro niko ne ostvari.

Jednom našem umetniku to je spontano pošlo za rukom, nekako su mu se vrata evropskih galerija sama otvarala, i on ove godine treba da proslavi desetu izložbu u svetu, u periodu između 2012. i 2020. godine. Akademski slikar Slavoljub Slava Radivojević (Šabac, 1957), koji decenijama živi i stvara u Beogradu, imao je izložbe u Degeforšu, Stokholmu i Bergetu u Švedskoj, u Hagu u Holandiji, a ostale u Beču. Reč je o samostalnim izložbama, u galerijama u centru grada, o kojima postoji dokumentacija u vidu kataloga, foto i video snimaka i prikaza u stranim novinama. Tako je na primer Galerija Schippers & Zn. u Hagu, u kojoj je imao izložbu, stara 135 godina - osnovana je 1885. godine, i od tada nije promenila adresu. On je kao slikar bio pomognut pre svega od lokalnih galerista i uticajnih ljudi u kulturi, bez bilo kakvih preporuka odavde. Vrhunac njegove inostrane aktivnosti je dobijanje austrijske umetničke vize (trenutno odloženo zbog pandemije), koja će krunisati njegove redovne nastupe u Beču. Ona će mu omogućiti da postane profesionalni deo austrijske likovne scene, da ima odobrenje za svaku umetničku aktivnost, od držanja časova u master klasi i pripreme studenata za likovne akademije do izložbi svih vrsta. Takva viza se samo jednom godišnje produžava.

Ovaj slikar je u tom smislu svetli primer nekoga ko je uspeo u Evropi a da nije istaknuti avangardista iz šezdesetih godina prošlog veka, ekspert za strane jezike, štićenik Soroš fondacije, poznatih muzejskih radnika i uticajnih srpskih likovnih kritičara. Njegov smeo proboj u evropske galerije uliva poverenje u domaću figuralnu, pre svega realističku umetnost, kojom se on od studija bavi, kao što daje nadu nekolicini kvalitetnih srpskih figurativnih slikara i vajara. Radivojević vlada svim vrstama realističkog izraza, od portreta, pejzaža, akta, mrtve prirode do marine i panorame. Sada najbolji naši stvaraoci te vrste tavore u oskudici i zanemarenosti, skoro bez mogućnosti da javno pokažu svoj rad i žive od njega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!