ZMAJEVI I LJUBIČASTI STIHOVI: U Aleksincu do petka 23. književni susreti "Gordana Brajović"

M. KRALj

05. 10. 2020. u 08:20

JA ću se vratiti kao cvet, pazite, moje latice biće ljubičaste. U jednom stihu, ovu poruku ostavila je Gordana Brajović, pesnikinja i neponovljivi reporter "Večernjih novosti", u čiju čast će se u Aleksincu, od danas do petka, održati 23. književni susreti sa njenim imenom.

ЗМАЈЕВИ И ЉУБИЧАСТИ СТИХОВИ: У Алексинцу до петка 23. књижевни сусрети Гордана Брајовић

Foto arhiva

Tradicionalno, u Gordaninom zavičaju, pesnici i deca, družili su se na proleće, u vreme trešnjinog cveta, a zbog pandemije korone, smotra i dodela nagrada najboljoj knjizi za mlade, kao i najuspešnijim radovima sa konkursa za osnovce i srednjoškolce, pomerena je za početak oktobra.

Zbirka pesama "Rođen kao zmaj - pesme dečje i nimalo naivne" ("Pčelica" iz Čačka), pesniku Draganu Hamoviću donela je priznanje "Gordana Brajović" za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima. Pre nego što mu u finalu manifestacije, u petak na svečanoj akademiji u Domu kulture, bude uručena nagrada, Hamović će zajedno sa kolegama Dejanom Aleksićem, Milojem Radovićem, Gordanom Timotijević i Milomirem Kragovićem, u sredu i četvrtak, obilaziti đake u školama u Aleksincu i okolnim mestima i govoriti stihove.

Dragan Hamović, Foto arhiva

Pesnički karavan tako će, u četvrtak, obići mesta Loznac, Krušje, Peščanica, Trnjane, Jakovlje, Radevac, Gredetin, Korman, Gornji Ljubeš, Donji Ljubeš, Vitkovac, Grejač, Kulina, Glogovica, Bujmir, Rudnik. Svake godine, poslednjeg dana smotre, pesnici odlaze i u školu u Gordaninom rodnom Subotincu.

POSTHUMNA PRIZNANjA

ODANIM saradnicima, festival je namenio posthumna priznanja, a ona će biti uručena porodicama pesnika Dragana Kolundžije, Dušana Stojanovića, dugogodišnjeg dopisnika "Novosti" iz Aleksinca i profesorke Tanje Milenković. Ove godine biće organizovana i posebna akcija prikupljanja knjiga za biblioteku aleksinačke Osnovne škole "Smeh i suza", koje će moći da se ubacuju u donatorske kutije u biblioteci "Vuk Karadžić" i holu Doma kulture.

Tribina o knjigama, čitanju i učiteljima, pod imenom "Zmajevi su među nama i u čitankama" u kojoj će učestvovati pesnici, gosti susreta, biće održana u četvrtak od 19 časova u Domu kulture. Smotru će tokom ove nedelje, pored "ljubičastih stihova", obeležiti i koncerti i predstave za decu.

Gordana Brajović, Foto arhiva

 

U ponedeljak će od 19 časova na repertoaru Doma kulture biti predstava "Gula", Teatra 91, a u utorak premijera "Stilskih vežbi" Studija glume CKU. Nušićeva "Autobiografija", kao monodrama, biće izvedena u sredu pre podne, za učenike izdvojenih odeljenja u Mozgovu i Bovnu, a "Pepeljuga", Teatra 91, od 19 časova u Domu kulture u Aleksincu, gde je u četvrtak od 18.45 planirano otvaranje izložbe radova sa konkursa Učiteljskog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!