"NOVOSTI" SAZNAJU: Filmovi "Otac" i "Dara" u trci za Oskar - prijavljeno sedam domaćih kandidata

A. POPADIĆ

18. 11. 2020. u 11:07

NA konkurs za izbor srpskog kandidata za Oskar, kako "Novosti" saznaju, prijavilo se sedam filmova: "Otac" Srdana Golubovića, "Pijavice" Dragana Marinkovića, "Moj jutarnji smeh" Marka Đorđevića, "Ime naroda" Darka Bajića, "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića i "Realna priča" Gordana Kičića.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Филмови Отац и Дара у трци за Оскар - пријављено седам домаћих кандидата

Foto Promo / M. Medić

Zbog pandemije, Američka filmska akademija pomerila je ceremoniju dodele Oskara na 25. april 2021, a Srbija, kao i druge zemlje imaju duži rok, do 1. decembra, da pošalju ime svog predstavnika.

Ova "epidemijska" godina je u Srbiji donela još jednu novinu: umesto Akademije filmske nauke i umetnosti (AFUN) koja je tradicionalno decenijama organizovala izbor našeg kandidata za Oskar, taj posao preuzeo je Filmski centar Srbije.

- Ove godine domaćeg kandidata biraćemo po novim pravilima - kaže, za "Novosti", direktor FCS Gordan Matić, i objašnjava. - Imaćemo sedmočlanu selekcionu komisiju koju će činiti četiri predstavnika strukovnih udruženja, jedan član Upravnog odbora FCS i dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta, a na predlog UO.

Po rečima Matića, izbor srpskog kandidata ove godine je stvar kompromisa, "prestrojavanje uputstava i pravilnika".

- Sigurno će biti nezadovoljnih, ali radićemo kako je najbolje moguće.

Foto Promo / G. Antonijević

Na naše pitanje da li će i koliko dosadašnji "domaćin" AFUN biti deo izbora srpskih kandidata za Oskar, direktor FCS odgovara:

- AFUN će biti deo selekcione komisije, imaće svog člana. Naša namera je da sa ovom organizacijom sarađujemo još više nego što je bilo do sada, da pomognemo neke njihove inicijative, i da se oslonimo na njihovo višegodišnje iskustvo u ovom izboru.

Komisija od 20. novembra počinje da gleda pristigle filmove, a već nekoliko dana kasnije mogla bi se očekivati njihova odluka o srpskom kandidatu za prestižnu nagradu Oskar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak