GLAMUR BEZBRIŽNIH ŠEZDESETIH: U užičkom Narodnom pozorištu sutra premijerno izvođenje predstave “I to se zove ljubav”

V.V.S.

26. 02. 2021. u 15:11

PREDSTAVA "I to se zove ljubav", po tekstu Mari Šizgala i u režiji Ksenije Krnajski, prvi put će biti izvedena u subotu, 27. februara, na sceni Narodnog pozorišta Užice.

ГЛАМУР БЕЗБРИЖНИХ ШЕЗДЕСЕТИХ: У ужичком Народном позоришту сутра премијерно извођење представе “И то се зове љубав”

Foto: Promo

Biće to drugo premijerno izvođenje u ovoj godini, posle predstave "Boli kolo" koja se na repertoaru kuće našla polovinom meseca.

U proteklom periodu vredno smo radili i spremali se za trenutak kada ćemo ponovo moći da izađemo pred publiku, u februaru premijerno čak dva puta – kaže Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog teatra. - Postavljanjem ovog brodvejskog hita planirali smo da u vreme otuđenja i straha od bolesti i smrti (pa i ljudi) koje je donela pandemija korone, na našu scenu donesemo vedar duh, optimizam i glamur 60-tih godina prošlog veka.

Pred publikom će se naći romantična komedija, čija je praizvedba bila 1964. na Brodveju, a gotovo istovremeno doživela je i filmsku adaptaciju. Jedna žena i dva muškarca, kroz duhovite situacije i samopreispitivanje, otkrivaju šta je ljubav i da li je to - potreba, emocija, sebičluk ili marketinška strategija. Komad prikazuje novo doba: ono u kome je ljubav najvažnije “izneti” na društvenim mrežama, dok dvoje ljudi (kojima se pratioci dive ili im zavide), sede kod kuće i svako od njih gleda u svoj telefon.

Više od pedeset godina prošlo je od nastanka Šizgalovog dela. Danas, u eri samopromocija na instagramu, viber stikera kojima izražavamo emocije umesto rečima, u vreme pompeznih izjava ljubavi partnerima na društvenim mrežama (jer voleti nekog van očiju javnosti se ne računa), u trendu gifova u kojima ono što osećamo uradi i pokaže neko drugi, slavniji, ekspresivniji ili duhovitiji od nas- ništa se nije promenilo… Ljubav je i dalje „pomodna“ reč, dok je, paradoksalno, doživeti je i podeliti sa nekim najskuplja i najnedostižnija kategorija življenja – ističe rediteljka Ksenija Krnajski.

Kako kaže, Šizgal je smatrao da je reč „ljubav“ toliko kompromitovana (a bile su tad 60-te), da je potrebno smisliti novu reč. Zato je ovaj svoj komad nazvao “Luv”.

Naša predstava nosi naziv “I to se zove ljubav” , jer sam želela da zvuči slatkasto, a ironično. Ovo je naš lament nad jednim slatkastim, šarenim, muzikalnim i bezbrižnim vremenom u kojem su naši roditelji osvajali i poklanjali srca na igrankama uz italijanske hitove. Ironija je i autoironija u odnosu na ovo „naše“ vreme u kojem je srce na tacni. A retko za kim istinski lupa…

O svim licima ljubavi, nekad i sada, na sceni će “progovoriti” glumci Tanja Jovanović, Vahidin Prelić i Dejan Maksimović.

Rediteljka Ksenija Krnajski uradila i je prevod sa engleskog kao i izbor muzike, dramaturg je Irena Parezanović, scenograf Željko Piškorić, kostimograf Dragica Laušević, dok je scenski pokret bio zadatak za Damjana Kecojevića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!