IN MEMORIAM - Dara Čalenić (1934-2021)

Božidar Zečević

16. 03. 2021. u 09:26

MALO ko je u srpskom glumištu ispoljavao takvu životnu radost i ljubav prema umetnosti kao Dara Čalenić.

ИН МЕМОРИАМ - Дара Чаленић (1934-2021)

Foto Arhiva

Vrsna komičarka i karakterna glumica koja je obeležila drugu polovinu HH veka svojim posvećenim stvaralačkim radom u pozorištu (od 1949) i filmu i televiziji (od 1957), ali i u drugim oblastima kulture i društvenog života.

Rođena u Novom Sadu, pohađala je Glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu, gde je i ostvarila i svoje prve uloge. Prve angažmane dobila je u Kraljevu, Užicu i Somboru i zatim se 1954. vratila u stalni angažman svoje matične kuće. Od 1960. je u Beogradu, prvo u Savremenom pozorištu, a zatim u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (od 1964) gde je ostvarila oko četrdeset glavnih uloga, među kojima Alison ("Osvrni se u gnevu"), Petrunjelu ("Dundo Maroje"), Bobočku ("Povratak Filipa Latinoviča"), Fineju ("Mudra glupača"), Lizistratu ("Lizistrata"), Kolombinu ("Maskerata") i druge. Za ulogu Izote u drami "Savonarola i njegovi prijatelji" nagrađena je Sterijinom nagradom 1965, a 2006. godine "Zlatnom plaketom" Sterijinog pozorja za izuzetnu glumačku ličnost. Na filmu je od 1957. kod Soje Jovanović u komediji "Pop Ćira i pop Spira" (nagrada za najbolju debitantsku ulogu), kod Žorža Skrigina u "Gospođi ministarki" (1958), zatim "Vetar je stao pred zoru" Radoša Novakovića (1959 - nagrada za epizodnu žensku ulogu u Puli) i niz drugih, sve do antologijskih uloga u filmovima "Put oko sveta" (1964) i "Silom otac" (1969) Soje Jovanović, "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića (1967), "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976) i "Varljivo leto '68" (1984) Gorana Paskaljevića i popularne Dare Petrović u filmskom serijalu "Lude godine" Zorana Čalića (1978-1981). Nastupila je u većem broju domaćih televizijskih drama i serija.

SKLAD Dara Čalenić i Vlada Petrić, Foto Arhiva

Sa suprugom istaknutim filmologom prof. dr Vladom Petrićem (sa kojim je radila na mnogim pozorišnim predstavama i filmovima) odlazi 1970. u Ameriku, gde je profesor Petrić radio na Harvardovom filmskom arhivu sve do odlaska u penziju, kada se, 2015. godine, sa suprugom, vraća u Beograd. Posvećeni jedno drugom, supružnici su proveli izuzetan ljudski i stvaralački vek, sarađujući i na pozorišnim predstavama "Persona" (prema istoimenom Bergmanovom filmu) i "Lepotica Amhersta" (prema poeziji Emili Dikinson) u Bostonu i širom Amerike. Dara i Vlada, jedinstvene ličnosti našeg kulturnog života, koje su obeležile svoje vreme, utemeljili su 2004. Fondaciju "Dara Čalenić" koja svake godine na "Sterijinom pozorju" dodeljuje dve specijalne nagrade za najboljeg glumca i glumicu do 30 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!