AKADEMCI RAZMENILI ISKUSTVA: Hrana i smeštaj za studente tema Kongresa studenata studentskih domova „Konstud 23”

Lj.B.

21. 03. 2023. u 16:44

KONGRES studenata studentskih domova drugu godinu zaredom u organizaciji Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda, Udruženja studenata domova i podršku predstavnika Ustanove Studentski centar „Beograd” okupio je više od 300 akademaca sa svih fakulteta.

АКАДЕМЦИ РАЗМЕНИЛИ ИСКУСТВА: Храна и смештај за студенте  тема Конгреса студената студентских домова „Констуд 23”

CEROB

Kongres je trajao četiri dana i osim studenata, iz 14 studentskih domova iz Beograda, okupio je i goste iz studentskih domova u Kragujevcu i Republici Srpskoj. Kongres su svečano otvorili i prisutne pozdravili Mirko Janić, državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, direktor Ustanove Studentski centar „Beograd”, Goran Minić, prof. dr Danilo Rončević, direktor Službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije, Dejan Joković, pomoćnik direktora Ustanove Studentsko odmaralište „Beograd”, Ana Ćurić, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Marina Terzić, predstavnik udruženja i saveza studenata iz studentskih domova u okviru Ustanove Studentski centar „Beograd”, Dimitrije Aleksić, koordinator i organizator Konstud-a i Ognjen Kočević, generalni sekretar Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Kongres prati niz panela i predavanja koji se bave analizom stanja i perspektive razvoja studentskog standarda u Srbiji, kao i tema vezanih za studentski život. Pored sportskih turnira akademci su imali priliku da se takmiče u rešavanju studije slučaja − case study takmičenje, gde su na konkretnom primeru imali priliku da reše neki problem, a rešenje kasnije i primene u praksi.

Direktor Studentskog centar „Beograd” Goran Minić kaže da je značaj ovakvih okupljanja višestruk za stanare domova ali i za predstavnike Studentskog centra jer su na jednom mestu studenti iz svih domova u Beogradu.

– Ove godine broj posetilaca Kongresa je udvostručen što pokazuje veće interesovanje studenata za unapređenje studentskog standarda. Kroz formalne i neformalne razgovore razmenili smo sa akademcima iskustva o kvalitetu i unapređenju smeštaja i hrane i dodatnog sadržaja koje ustanova treba da pruži. Naglasio bih da je „srce”smeminara case study takmičenje sa zadatkom pronalaženja ideje za što bolje pozicioniranje i brendiranje Ustanove Studentski centar „ Beograd” – istakao je Minić.

Zamenik direktora Ustanove Studentski centar „Beograd” Vladimir Cvijović ponosno je istakao da kao društvo i država možemo da budemo ponosni na studentski standard.

− Studentski standard je dobar ali ima prostora da bude uvek bolji i na tome moramo svi zajedno raditi, pričati o tekućim problemima i zajedno ih rešavati – istakao je Cvijović i poručio studentima da je nemerljivo iskustvo i kontakti koje stiču na ovakvim skupovima i da su u velikoj prednosti u odnosu na studente koji ne posećuju i ne organizuju studentske konferencije.

Generalni sekretar Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograd Ognjen Kovačević, student master studija Pravnog fakulteta pozdravio je prisutne i istako da je jedan od ciljeva konferencije i da se oživi studentski aktivizam.

− Ova konferencija ne treba da ima samo zabavni karakter već i naučni gde ćete vi kao učesnici imati priliku da nešto novo naučite, da se međusobno povežete sa kolegama iz drugih domova i razmenite iskustva, imaćete priliku da zahvaljujući upravi Ustanove „Studentski centar” realizujete i unapredite neke vaše ideje. Svi vi koji ste danas ovde korak ste ispred vaših kolega i koleginica, koji nisu prisutni, jer ste došli ovde da zajedno kroz omladinski i studentski aktivizam unapredimo i poboljšamo stvari. Ponosan sam na kolege i koleginice koji su učestvovali u oraganizaciji i nadam se da će ovaj događaj postati tradicionalan. Smatram da je ovo način da se studenti proaktivno vezuju i na ovaj način podižu studentski standard jer se predstavnici Ustanove Studentski centar „Beograd” trude da saslušaju i reše probleme većine stanara domova – istakao je Kočević.

Koordinator projekta Dimitrije Aleksić istakao je da ideja o okupljanju svih studenata domova u Beogradu pokrenuta sa ciljem da se razgovorom, debatom, a možda i nekim takmičenjem analizira stanje studentskog standarda kao i perspektiva razvoja i unapređenja. Studentima je poručio da se uključuju u debate i postavljaju pitanja jer će odgovori uticati i podstaći na razmišljanje sve one koji žive u studentskim domovima, sa ciljem da zajednički dođu do rešenja i poboljšaju kvalitet studentskog standarda.

Predsednica SKONUS Margareta Smiljanić naglasila je da je ova konferencija do sada nešto novo i da je poboljšanje i unapređenje studentskog standarda važan segment sistema obrazovanja u državi.

− Ovo je prilika da se izdvoji niz predloga za poboljšanje studentskog života u domovima. Nadam se da će se ova konfererencija proširiti i na ostale gradove u zemlji – istakla je predsednica SKONUS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri