U KLUPAMA I MALI RUSI I UKRAJINCI: Upis budućih prvaka u osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja

Lj.P.

23. 03. 2023. u 17:09

OD JESENI, u novosadske osmoletke, prema trenutnim informacijama kojima raspolaže Gradska uprava za obrazovanje, a koje su dobili od JKP „Informatika“, sešće 3.539 budućih prvaka. S obzirom na to da upis počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, ova uprava će tačan podatak o broju upisane dece imati u junu.

У КЛУПАМА И МАЛИ РУСИ И УКРАЈИНЦИ: Упис будућих првака у основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја

Foto P. Milošević

U ovom momentu, kako navode u nadležnoj Gradskoj upravi, u ovom momentu ne postoje konačni podaci o broju dece koja će biti upisana u prvi razred osnovne škole na teritoriji Grada. Škole su, kako predočavaju nadležni, iznele su projekciju, imajući u vidu broj podnetih zahteva za upis u prvi razred dece, koja teritorijalno ne pripadaju području osmoletke.

- Veliki je i broj zahteva ruske i ukrajinske dece koja su izbegla zbog ratom zahvaćenih područja, pa će ukupan broj upisane dece biti veći u odnosu na školsku 2022/2023. godinu – objašnjavaju u Gradskoj upravi za obrazovanje. - Prvaci će imati mogućnost kao i prošle godine da se upišu do početka školske godine.

U prvi razred naredne školske godine upisuju se učenici koji su rođeni od 1. marta 2016. do 28. februara 2027. godine. Deca starija od sedam godina mogu se upisati u prvi razred osnovne škole, ali uz obrazloženje zbog čega dete nije upisano kada je stasalo da pohađa osmoletku, i ukoliko je iz nekog razloga prethodno odložen upis u prvi razred u skladu sa zakonom.

- Imajući u vidu da se upis dece obavlja preko portala e-uprava, svu dokumentaciju za upis deteta službenim putem pribavlja škola u koju se dete upisuje – kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje. - Tako da roditelji ne moraju sami da pribavljaju dokumentaciju, osim u slučaju kada se lekarski pregled obavio kod privatnog lekara, kada škole mogu tražiti potvrdu o lekarskom pregledu da roditelji sami donesu.

DOKUMENTACIJA

OD dokumentacije za upis je neophodno izvod uz matične knjige rođenih, uverenje o phođanju predškolskog programa, dokaz o lekarskom pregledu deteta i dokaz o prebivalištu roditelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)