SKRETANJE PAŽNJE NA ZNAČAJ SAMOPREGLEDA I MAMOGRAFA: Studenti obeležili nacionalni dan borbe protiv fraka dojke

Lj.B.

25. 03. 2023. u 16:12

NACIONALNI dan borbe protiv raka dojke, studenti medicine, volonteri Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine Srbija (IFMSA-Serbia) LK Beograd su obeležili u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut”, Studentskom konferencijom univerziteta Srbije, Studentskim parlamentom Univerziteta u Beogradu, Studentskim parlamentom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i studentskom organizacijom Grupa za SPEKOF na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

СКРЕТАЊЕ ПАЖЊЕ НА ЗНАЧАЈ САМОПРЕГЛЕДА И МАМОГРАФА: Студенти обележили национални дан борбе против фрака дојке

IFMSA-Serbia

– Cilj naše akcije jeste da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti i značaj prevencije i ranog otkrivanja, jer je rak dojke jedan od vodećih uzroka prevremene smrti kod žena u Srbiji. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje, oporavak je brži, a kvalitet života bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. Tokom akcije volonteri su delili edukativne materijale i roze mašnice, kao simbol borbe protiv raka dojke – rekla je Jovana Ružičić, lokalni koordinator za javno zdravlje IFMSA-Serbija.

Ona je dodadala da su skrenuli pažnju na značaj samopregleda dojke kao i mamografskog pregleda.

– Sagovornici su pokazali veliko interesovanje za ovu temu, a naši volonteri su se potrudili da im odgovore na sva postavljena pitanja – istakla je Jovana Ružičić.

Ana Grčić, student prorektor Univerziteta u Beogradu smatra da je cilj akcije da se sa studentima razgovara o razvojnom putu ove bolesti, kao i o važnosti preventivnih pregleda. Ana ističe da su Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija univerziteta Srbije, zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, do sada organizovali veliki broj akcija i razgovora sa studentima o očuvanju zdravlja mladih ljudi, a pogotovo o temi kao što je rak dojke.

– Na ovaj način smatramo da doprinosimo povećanju svesti kod mladih devojaka – istakla je Ana Grčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna