STATI NA PUT POKLANJANJU OCENA: Forum srednjih škola povodom poražavajućih rezultata vukovaca na priemnim ispitima

B.B.

07. 07. 2023. u 11:35

FORUM srednjih stručnih škola Beograda smatra da je neophodna veća kontrola srednjih škola od strane Ministarstva prosvete , a možda čak i uvođenje internih testova koje bi radili nastavnici iz drugih gimnazija ili srednjih stručnih škola sa istim područjem rada.

СТАТИ НА ПУТ ПОКЛАЊАЊУ ОЦЕНА: Форум средњих школа поводом поражавајућих резултата вуковаца на приемним испитима

Foto: Z.J.M.

- Na taj način bi se osigurao kvalitet i zasluženo dodeljivanje ocena, a ne poklanjanje ili pijačna rasprodaja radi lažnog prikazivanja rezultata- navode u Forumu. - Apelujemo na Ministarstvo da pronađe metode i načine za određivanje kvaliteta srednjih škola i da rezutati tih istraživanja koja bi bila rađena svake godine budu dostupni javnosti.

Iz Foruma pitaju zašto, osim Medicinskog fakulteta u Beogradu, nijedan druga visokoškolska ustanova i univerziteti nisu uradili analizu upisa.


- Iz analize Medicinskog fakulteta se vidi da su vukovci zakazali, a  čak 21 odsto njih nije položilo prijemni ispit - ističu u Forumu. - Zbog toga pitamo škole kako su dodeljivane ocene i na osnovu kog kriterijuma. Zar nije sramota i bruka da ovako veliki broj vukovaca čak ni ne položi prijemni ispit. Smatramo da je to poniženje za obrazovanje i za prosvetu uopšte.U Ministarstvu prosvete ne postoji evidencija ili rang lista koje su od srednjih škola najbolje ili imaju najveću prolaznost na fakultetima.


Forum traži da se definiše metodologija koja bi se koristila kao pokazatelj koje škole dobro rade i gde đaci zaista stiču znanje, a u kojima, očigledno, dolazi do poklanjanja ocena kako bi se napravio privid da je određena škola dobra.
- Čak bi trebalo koristiti i broj poena pri upisu u srednje škole kao i rezultate nakon završetka srednje škole, ali i podatke o tome iz koje srednje škole je koliko učenika upisano na fakultete u zemlji - smatraju u Forumu.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!