OD 1. SEPTEMBRA PRIJAVLJIVANJE ZA SMEŠTAJ U STUDENTSKIM DOMOVIMA: Akademcima na raspolaganju 17.270 mesta

Lj.B.

24. 08. 2023. u 11:23

ZBOG visokih cena privatnog smeštaja, ekonomske krize i "tanjih" porodičnih budžeta, i ove godine očekuje se velika navala na studentske domove.

ОД 1. СЕПТЕМБРА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА СМЕШТАЈ У СТУДЕНТСКИМ ДОМОВИМА: Академцима на располагању 17.270 места

Foto: Z. Jovanović

Da li će biti oboren prošlogodišnji rekord kada je za jedan krevet konkurisalo više od dva kandidata, znaće se nakon što se završi podnošenje prijava. A budući brucoši prijave mogu podneti od 1. do 15. septembra. Za studente ostalih godina rok za prijavu je od 15. septembra do 31. oktobra, dok će za studente drugog i trećeg stepena studija rok trajati od 1. oktobra do 6. novembra.

Kako je navedno u Konkursu za smeštaj studenata u domovima, akademcima koji će pohađati studije na nekom od fakulteta u Srbiji o trošku budžeta, na raspolaganju je 17.270 mesta, što je ukupan kapacite svih domova u državi.

Tradicionalno, najtraženiji su studentski domovi u Beogradu, u kojima ima 9.258 mesta, sledi Novi Sada gde u domovima ima 2.656 mesta, Niš sa 943 mesta, i Kragujevac sa 769 mesta.

Zašto je navala na domove velika postaje jasno kada se vide cene smeštaja i ishrane. Tako za budžetske korisnike, sva tri obroka u studentskim restoranima koštaju 266 dinara dnevno - ručak 120, doručak 56, a večera 90 dinara - dok su cene smeštaja, u zavisnosti od kategorije, od 1.500 do 2.790 dinara mesečno.

Kada je reč o proceduri, nakon što istekne rok za prijavljivanje utvrdiće se rang-lista kandidata za prijem u ustanove, a studenti se rangiraju na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i na osnovu socijalno-ekonomskog statusa porodice.

S obzirom na veliko intersovanje za ovaj vid smeštaja, ključevi studentskih soba biće rezervisani samo za odlikaše. Da je tako pokazuje i podatak da je prošle godine poslednji mladić koji je primljen u dom imao prosek 4,71, dok su devojke još bolje sa ocenom 4,81. Prvi na listama bili su vukovci, a lane ih je bilo prijavljeno čak 579, od kojih su 398 devojaka.

Osetljivim grupama 10 odsto mesta

Na prošlogodišnjoj raspodeli na osnovu pripadnosti osetljivim društvenim grupama, mesto u beogradskim domovima dobila su 153 brucoša. Ustanove u okviru svojih smeštajnih kapaciteta namenski opredeljuju do 10 odsto od raspisanog broja za smeštaj studenata iz osetljivih društvenih grupa.

- Razlog velikog interesovanja brucoša je, svakako, što se iz godine u godinu poboljšava kvalitet smeštaja u studentskim domovima i oni to znaju - rekao je direktor Studentskog centra Vladimir Cvijović. - Takođe, i cene iznajmljivanja stanova su drastično skočile. Nažalost, zbog ograničenih smeštajnih kapaciteta u našim objektima, mesta dobijaju samo oni najbolji.

U Studentskom centru objašnjavaju da, ukoliko neko ostane ispod crte, ne znači da neće tokom godine dobiti smeštaj. Jer svi oni tokom godine sukcesivno se pozivaju, kad god bi se oslobodilo neko mesto u domu, po bilo kom osnovu (diplomiranje, odlazak u inostranstvo na stručno usavršavanje...).

Inače, student prilikom useljenja u dom treba da dostavi lekarsko uverenje o opštem zdravstvenom stanju ne starije od 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024