PRIPREME ZA FAKULTET TANJE KUĆNI BUDŽET: Maturanti srednjih školai gimnazija već pohađaju dodatnu nastavu

Lj. Begenišić

19. 02. 2024. u 10:59

Učenici završnih razreda gimnazija i srednjih stručnih škola uveliko se pripremaju za upis na fakultete, a kako bi bili što spremniji za zahtevne prijemne ispite većina njih pohađa pripremnu nastavu.

ПРИПРЕМЕ ЗА ФАКУЛТЕТ ТАЊЕ КУЋНИ БУЏЕТ: Матуранти средњих школаи гимназија већ похађају додатну наставу

Foto: P. Milošević

 Svi fakulteti univerziteta u Beogradu organizju pripremu iz predmeta koji se polažu na prijemnom ispitu, a fakulteti na koje je svake godine velika navala, sa pripremama su počeli već u decembru. Mnogi, međutim, pripreme započinju u februaru i martu. Cena pripremnih časova zavisi od toga koji fakultet učenik želi da upiše i koliko je predemeta odabrao.

Tako na Mašinskom fakultetu cena za 65 časova iz matematike iznosi 25.000 dinara, dok na Medicini učenik plaća po 33.000 hiljade časove iz hemije i biologije, a fond je po 60 časova. Na Elektrotehnici cena po predmetu (matematika i fizika) je 46.000 dinara. Polaznici i na Medicini i na ETF mogu a ne moraju izabrati oba predmeta.

Pripreme su nešto jeftnije na fakultetima drušvene grupacije, pa tako, na primer, na Filološkom fakultetu pripremna nastava za jedan jezik košta 12.000 dinara, a za dva 18.000 dinara.

Na Učiteljskom fakultetu pripreme počinju martu, a za 32 časa na kojima se vežba za polaganje srpskog jezika i književnosti potrebno je izdvijiti 17.000 dinara. Priprema za ispit iz opšte kulture košta 7.000 dinara koliko se izdvaja za 10 časova. Na ovom fakultetu proveravaju se fizičke sposobnosti ali i muzičke sklonosti pa ko hoće može da vežba i jedne i druge, i to po šest časova koji koštaju po 6.000 dinara.

Foto: S.Mišljenović

Nastava se na svim visokoobarzovnim ustanovama, uglavnom, izvodi u manjim grupama, časovi se održavaju subotom i nedeljom, uživo na fakultetima ili onlajn. Časove drže profesori i asistenti fakulteta.

Pripreme uključuju sve oblasti predviđene programom prijemnog ispita. Polaznici pripremne nastave imaju na raspolaganju određene termine za konsultacije kod predavača, kao i stalne provere znanja tokom trajanja pripremne nastave kroz testove i domaće zadatke koji se rade uživo ili onlajn.

Na kraju pripremne nastave vrši se završna provera znanja i simulacija prijemnog ispita.

Fakulteti na kojima se uvek traži indeks više sa pripremama su počeli još u decembru, pa je tako na Mašinskom fakultetu pripremna nastava za polaganje kvalifikacionog ispita iz matematike počela još 9. decembra, a svi polaznici nastave dobijaju knjigu "Zbirka zadataka za pripremu kvalifikacionog ispita za upis na Mašinski fakultet u Beogradu".

Čeka se odluka o broju mesta

Prijemni ispit buduće kandidate za upis na fakultete čeka krajem juna i početkom jula u zavisnosti koji fakultet žele da upišu. Inače, Univerzitet u Beogradu u aprilu raspisuje konkurs za upis u prvu godinu studija na sve nivoe studija, a tada će se znati koliko ima mesta na kom fakultetu za buduće brucoše.

I na Medinskom fakulteu priprema se organizuju na vreme, pa se časovi iz biologije i hemije drže već dva meseca, subotom onlajn i to po tri časa po predmetu.

Pripremna na Medicini ne podrazumeva istovremeno pohađanje oba predmeta, već izbor zavisi od želje samog kandidata. Ukoliko neko pohađa oba predmeta, cena je po 33.000 dinara za fond od po 60 časova, ali ako polaznik izabere jedna predmet cena "skače" i iznosi 46.000 dinara ako se plaća odjednom, ili 51.000,00 u tri rate po 17.000,00 dinara.

Da je pripremna nastava izuzetno značajna za buduće kandidate kaže nam dekan Filološkog fakulteta prof. dr Iva Draškić Vićanović.

- Pripreman nastava mnogo znači onima koji hoće du upišu željeni fakultet, pripreme obuhvataju testove, lekcije, vežbanja kao i konsultacije preko Zoom platforme - kaže nam ova profesorka. - Nastava se drži za srspki jezik, engleski, ruski, nemački, francuski, italijanski, španski, grčki, pod uslovom da ima najmanje desetoro zainteresovanih. Ranijih godina priprema je organizovana samo za srpski i engleski.

Pripreme na svim fakultetima traju do juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024