U DRUŠTVU NAJBOLJIH: Biološki fakultet postao član međunarodne federacije posvećene očuvanju prirode i razvoju biodiverziteta

B.B.

02. 04. 2024. u 12:49

BIOLOŠKI fakultet Univerziteta u Beogradu postao je član EUROPARC federacije, koja je posvećena praktičnom očuvanju prirode i održivom razvoju evropskog biodiverziteta.

У ДРУШТВУ НАЈБОЉИХ: Биолошки факултет постао члан међународне федерације посвећене очувању природе и развоју биодиверзитета

Foto: N. Fifić

 Fakultet je prepoznat kao relevantan saradnik, jer je, pre svega svojim radom ostvario veliki doprinos istraživanjima biodiverziteta u Srbiji, pa samim tim i formiranju brojnih zaštićenih područja.

- Članstvom u EUROPARC-u Biološki fakultet imaće pristup sa popustom na godišnju konferenciju federacije, koja predstavlja najveći evropski skup profesionalaca zaštićenih područja i pruža platformu za razmenu znanja, generisanje ideja i promociju projekata - saopštila je vova visokoškolska ustanova. -  Takođe, među privilegijama je i besplatan ulaz na Sigen seminar, godišnji trening, koji se održava u severnoj Nemačkoj, koji svake godine pokriva različite teme.

Biološki fakultet ovim članstvom dobija i pristup obilju radionica i mogućnosti za obuku, kao i ekskluzivni pristup EUROPARC vebinarima.

Na spisku je i učešće u seminaru-dijalogu, godišnjem događaju koji se organizuje zajedno sa Generalnim direktoratom za životnu sredinu u Briselu, olakšavajući dijalog između članova EUROPARC-a i predstavnika više generalnih direktorata Evropske komisije.

Pristup sveobuhvatnom repozitorijumu resursa, povezivanje kroz sekcije, učešće u EUROPARC programima, upoznavanje sa aplikacijom "eNatura2000 App", su takođe benefiti ovog članstva.

Osim ovih pogodnosti, članovi imaju priliku da učestvujete u stručnim panelima, komisijama i brojnim događajima, podstičući saradnju sa profesionalcima koji isto misle.

- EUROPARC ne samo da zastupa interese članova već i podiže globalni standard upravljanja zaštićenim područjima. Pored toga, članovi aktivno doprinose platformama, uključujući Centar znanja, kanale društvenih medija i godišnji časopis 'Protected Areas In-Sight', prikazujući najbolje prakse i dostignuća na nivou EU - navodi se na sajtu fakulteta.

EUROPARC organizacija okuplja organizacije iz cele Evrope, sa zajedničkom strašću prema prirodi i pejzažima i ističe značaj zaštićenih područja za životni, društveni i ekonomski razvoj naših regiona, zemalja i evropskog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)