ČUVENA NAUČNA INSTITUCIJA OSNOVANA PRE 70 GODINA: I u Srbiji se obeležava rođendan CERN-a

Lj. Begenišić

02. 04. 2024. u 13:36

CERN, najveća i najznačajnija međunarodna naučna organizacija, ove godine proslavlja 70 godina od osnivanja i isto toliko godina vrhunskih dostignuća i doprinosa kako svetskoj nauci, tako i razvoju i primeni vrhunskih tehnoloških inovacija.

ЧУВЕНА НАУЧНА ИНСТИТУЦИЈА ОСНОВАНА ПРЕ 70 ГОДИНА: И у Србији се обележава рођендан ЦЕРН-а

privatna arhiva

Srbija je takođe planirala obeležavanje 70. rođendana ove institucije, uglavnom kroz obrazovne aktivnosti.

Prof. dr Petar Adžić, naučni predstavnik Srbije u Savetu CERN-a, najavljuje seriju popularnih predavanja koja će biti otvorena za javnost i održavaće se svakog četvrtka, u 18 časova, u Kolarčevoj zadužbini, a prvo je na redu u četvrtak, 4. aprila. Kasnije u toku godine planira se organizacija jedne od čuvenih CERN-ovih izložbi koje su izuzetno cenjene i vrlo posećene u Evropi.

- Glavna ceremonija proslave na najvišem nivou održaće se 1. oktobra u CERN-u uz prisustvo najviših predstavnika država članica - kaže ovaj profesor. - Svoje prisustvo potvrdila je već predsednica Evropske komisije, a očekuje se i da ulogu glavnog domaćina preuzme predsednik Francuske Emanule Makron. Predsednik Srbije će, takođe, dobiti zvaničan poziv da prisustvuje ovoj ceremoniji.

On naglašava da su tokom cele godine planirane mnoge aktivnosti i događaji koji bi kroz istorijski pregled i prikaz podsetili ceo naučni i napredni svet bar na neka najveća dostignuća ove dominantne naučne međunarodne organizacije.

- Savet, najviše upravno telo CERN-a, preporučio je svim državana članicama da i u svojim sredinama obeleže ovu 2024. godinu organizacijom adekvatnih naučnih aktivnosti prvenstveno u popularizaciji nauke, kao što su izložbe, prezentacije i predavanja, javni skupovi... gde će uglavnom javnost moći da se upozna sa značajem naučnih dostignuća i direktnom njihovom koristi za mnoge segmente društva - ističe prof. Adžić.

Podsećajući na početke CERN-a, profesor Adžić navodi da je ova ustanova zvanično, svoju naučoistraživačku misiju započela 29. septembra 1954. godine, da je to bio pokušaj da se sačuva intelektualna elita Evrope i da se uspori odlazak u SAD vrhunskih evropskih naučnika, pre svega fizičara.

- Danas može da se kaže da je taj evropski projekt u potpunosti uspeo, jer je CERN već nekoliko decenija svetski lider u oblasti fizike visokih energija i u razvoju i primeni najnovijih tehnologija - ističe naš sagovornik. - Uspeh potvrđuje i činjenica da danas gotovo sve najznačajnije naučne institucije Amerike, Azije, Australije,... šalju svoje najbolje naučnike, inženjere i studente u CERN. Do sada, tu je radilo i stvaralo oko sedam dobitnika Nobelove nagrade za fiziku. Kao i veliki broj vrhunskih naučnika, oni su svojim izuzetnim dostignućima i obrazovnim aktivnostima ostavili dubok trag u istoriji CERN-a. Danas, to je međudržavna organizacija koju čine 23 evropske države i deset pridruženih članica. Srbija je bila poslednja država, 23. po redu koja se pridružila ovoj naučnoj porodici 2019. godine. Očekuje se da ove godine u punopravno članstvo budu primljene Estonija i Slovenija.

Profesor Adžić je uveren da će i narednih 70 godina CERN ostati veran jednom od svojih glavnih prioriteta, a to je nastavak istraživanja kroz najsloženije eksperimente koji bi omogućili bolje razumevanje sastava univerzuma, načina na koji on funkcioniše, kao i razotkrivanje tajni koje nas sprečavaju u tom izučavanju.

- U CERN-u se na gotovo idealan način preklapaju ili ujedinjuju rezultati osnovnih i primenjenih istraživanja koji zajedno često dovode do iniciranja, a onda i razvoja novih tehnologija - kaže prof. Adžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)