NAŠE ŠKOLE BRINU O MANJINAMA: Obeležava se Svetski dan Roma

Lj.B.

08. 04. 2024. u 12:23

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da obrazovni sistem Srbije, kao malo koji u svetu, brine o obrazovanju pripadnika nacionalnih manjina i omogućava da oni uče na svom jeziku, kao i da uče o svojoj kulturi i istoriji.

НАШЕ ШКОЛЕ БРИНУ О МАЊИНАМА: Обележава се Светски дан Рома

Foto: V. N.

Ona je, povodom Svetskog dana Roma, posetila Osnovnu školu "Branko Pešić" u Zemunu i izrazila zadovoljstvo zbog toga što, kako je navela, ta škola od svog osnivanja otvara vrata i deci iz osetljivih društvenih grupa, deci bez roditeljskog staranja, deci koja iz porodica koja su vraćena po readmisiji.

Ova škola je primer inkluzivnog i podšticajnog okruženja za svu decu", istakla je ona.

Dodala je da podsticajno i prijateljsko okruženja za sve učenike ove škole stvaraju zaposleni, jer svakodnevno nalaze načine i modele da ta škola bude mesto srećnog detinjstva.

"Priznanje njihovim radu jeste i odluka da ova ustanova bude jedan od devet resurs centara za inkluzivno obrazovanje. Ustanove koje imaju ovaj status imaju posebnu ulogu jer su rasadnici primera dobre prakse i svim ostalim školama prenose svoja iskustva, znanja, veštine u ovoj oblasti", navela je ona.

Ministarka je istakla da stariji, posebno oni koji su na sebe preuzeli odgovornost obrazovanja mladih naraštaja, čine sve da sva deca budu u školskim klupama.

Čestitajući Međunarodni dan Roma, Đukić Dejanović je navela da je resorno ministarstvo obezbedilo pedagoške asistente kako bi deci koja potiču iz romske zajednice bilo olakšano učenje, kao i afirmativnu meru za upis srednjih škola učenicima 7. i 8. razreda.

"Na raspolaganju su vam stipendije i afirmativna mera upisa na državne fakultete i više škole. Koristim ovu priliku da se posebno obratim devojčicama - upišite i završite srednju školu. Upišite fakultete, iskoristite svu podršku koju vam država obezbeđuje", poručila je Đukić Dejanović učenicima koji su je pozdravili na pet jezika koji se koriste u Osnovnoj školi Branko Pešić.

Ministarka je prisustvovala i priredbi "April u Beogradu" koju su priredili učenici ove škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove