SAČUVATI JEZIK I TRADICIJU: Zajednički projekti Srbije i RS u kulturi i obrazovanju

Lj.B.

03. 06. 2024. u 14:57

MINISTRI prosvete i kulture prof. dr Slavica Đukić Dejanović i Nikola Selaković sastali su se danas u Beogradu sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić.

САЧУВАТИ ЈЕЗИК И ТРАДИЦИЈУ: Заједнички пројекти Србије и РС у култури и образовању

Ministarstvo prosvete

Tom prilikom je dogovorena realizacija zajedničkih aktivnosti na polju obrazovanja i kulture i naglašeno da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

Ministri su razmotrili inicijative u cilju očuvanja naše kulture, tradicije i jezika, ukazujući da će zajednički projekti i manifestacije, kao i  obeležavanje godišnjica događaja od značaja za čitav srpski narod, poput važnog jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, značajno doprineti jačanju naše ukupne saradnje i jedinstva, posebno imajući u vidu izazove sa kojima se suočavamo.

Saglasili su se da će predstojeći veliki srpski sabor, zakazan za 8. jun, u skladu sa dogovorom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, doprineti daljem jačanju naših veza i osećaju jedinstva među pripadnicima našeg naroda gde god živeli. U tom kontekstu dogovoreni su sastanci i saradnja srodnih ustanova u oblasti kulture i obrazovanja u danima sabora, kao i potpisivanje dokumenata kojima će dodatno biti produbljeno jedinstvo i zajedništvo srpskog naroda, među kojima i Memoranduma o saradnji dva ministarstva kulture u oblasti filmske umetnosti i drugog audio-vizuelnog stvaralaštva.

U cilju dodatnog unapređenja odnosa, u okviru projekta Prestonica kulture Srbije, dogovorena je saradnja gradova nacionalnih prestonica kulture Srbije sa gradovima partnerima u Republici Srpskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA U VELIKOJ PANICI: Šta ćemo ako se Srbija sad povuče sa EURO 2024?!