NA BRZINU KRPE RUPE U ZNANJU: Iako su se raspustili, budući srednjoškolci tek sada imaju pune ruke posla

Lj. B.

04. 06. 2024. u 16:46

Iako su se mali maturanti raspustili u petak, o odlasku na odmor nema ni govora. Njih tek čeka mala matura i upis u srednju školu.

НА БРЗИНУ КРПЕ РУПЕ У ЗНАЊУ: Иако су се распустили, будући средњошколци тек сада имају пуне руке посла

Foto Nikola Skenderija

Oni koji žele da u foto-finišu pred maturski ispit dodatno obnove gradivo iz srpskog jezika, matematike i trećeg predmeta koji su izabrali, opet su juče bili u školskim klupama, jer se u školama održava pripremna nastava. Sve obrazovne ustanove su u obavezi da drže pripremnu nastavu, a neki nastavnici s tim poslom počelu su još u septembru. Mogućnosti za ponavljanje gradiva ima dosta, jer i gradske opštine organizuju besplatne pripreme, a tu su još i zbirke sa brojnim zadacima koji se iz godine u godinu "vrte" na testovima. Osim toga, i na sajtu Ministarstva prosvete postiji e-vežbaonica na kojoj ima 4.200 zadataka koji se rašavaju "na klik".

Ima i roditelja koji su, u strahu da njihovo dete neće imati dovoljan broj bodova za ulazak u neku viđeniju gimnaziju ili srednju stručnu školu, odlučili su da papreno plate pripreme koje su organizovane u gimnazijama, a to ih je koštalo oko 77.000 dinara za tri predmeta - srpski, matematiku i izborni predmet.

Neki su se odlučivali i za još skuplju varijantu i plaćali privatne časove, a cena jednog časa od 45 minuta je 1.500 dinara.

Direktori gimnazija ističu da testovi na maloj maturi nisu teški, da se bira lakše gradivo koje je pređeno i da deca koja su redovno učila neće imati niakav problem na završnom ispitu.

Međutim, Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da se privatni časovi uzimaju kako bi đaci "pokrili rupe" u znanju.

- Problem je što deca ne uče redovno, malo rade, pa imaju rupe u znanju, naročito kad je reč o prirodnim naukama, i onda ne mogu sami da se izbore sa pripremama za maturu - rekao je Antić za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBI - NAJZGODNIJA REPREZENTACIJA EURO 2024! Evo ko je najseksi fudbaler, ali i kako izgleda Top 10 te liste! (FOTO)