Od uspeha na maloj maturi zavisi upis željene škole - Sastanak Republičke upisne komisije

Lj.B.

05. 06. 2024. u 15:51

Na sastanku Republičke upisne komisije za sprovođenje završnog ispita, koji se ove godine održava 17, 18 i 19. juna, ministarka Slavica Đukić Dejanović rekla je da ove godine malu maturu polaže više od 67.000 učenika.

Од успеха на малој матури зависи упис жељене школе - Састанак Републичке уписне комисије

ministarstvo prosvete

- Važno je da osiguramo punu informisanost o ispitu, da imamo siguran kvalitet ispitnog materijala i procedura, sve potrebne podatke i obrade, logistiku, bezbednost materijala i celokupnog procesa - rekla je ministarka .

Ona je navela da je iskustvo iz prethodnih godina pokazalo da se nesmetana realizacija završnog ispita, kao i upisa i raspoređivanja učenika u srednje škole obezbeđuje stalnom koordinacijom i blagovremenim dogovorima svih učesnika u procesu.

Đukić Dejanović je podsetila da svaki učenik osmog razreda mora pristupiti ispitu kako bi dobio dokaz o završenoj osnovnoj školi, kao i da od postignutih rezultata na završnom ispitu u velikoj meri zavisi izbor željene srednje škole.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fakulteta organizacionih nauka, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Pošte Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kojima se ministarka zahvalila na doprinosu koji su dali unapređenju procesa završnog ispita.

Ona je, takođe, izrazila zahvalnost zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja  i svim spoljnim saradnicima,  koji učestvuju u sprovođenju aktivnosti kako bi završni ispit protekao u najboljem redu.

- Veliki je doprinos i naših školskih uprava, okružnih i zdravstvenih komisija, informatičkih koordinatora, kao i drugih učesnika procesa, koji svojom stručnošću i zalaganjem doprinose uspešnom završnom ispitu i upisu u srednje škole - kazala je Đukić Dejanović.

Završni ispit biće održan 17, 18 i 19. juna. Učenici će polagati test iz predmeta srpski jezik, odnosno maternji jezik, test iz predmeta matematika i test iz izabranog predmeta. Učenici od prošle godine mogu da biraju da polažu test iz jednog od pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike ili hemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JEZIVO: Hiljade ustaša došlo na Hrvatska - Italija! I žene, i starci, svi pevaju strašne stihove!