HIMNU PEVAJU GILE, CANE I ĐULE: Grafičko-medijska škola obeležava 190 godina grafičarstva u Srbiji

B. Borisavljević

24. 06. 2024. u 11:56

GRAFIČKO-medijska škola je jedina obrazovna ustanova u Srbiji koja se može pohvaliti himnom koju izvode rok legende Srđan Gojković Gile, Zoran Kostić Cane i Zvonimir Đukić Đule. Tekst za pesmu "Stvaraj svet" napisao je direktor škole Miloš Bukumira, a muziku je komponovao nastavnik muzičkog vaspitanja Aleksandar Savić. U izvođenju i spotu koji je snimljen za pesmu, pored poznatih muzičara, učestvuju bend i hor škole.

ХИМНУ ПЕВАЈУ ГИЛЕ, ЦАНЕ И ЂУЛЕ: Графичко-медијска школа обележава 190 година графичарства у Србији

Foto: Grafičko medijska škola

Prema rečima Miloša Bukumire, direktora škole, pesma je nastala povodom dana škole koji se obeležava 1. jula i proslave 190 godina grafičarstva u Srbiji. U susret značajnom jubileju, profesori i đaci su uradili i monografiju, i pripremili svečanost koja će biti održana 27. juna u Domu kulture Studentski grad.

- Canetova ćerka je nedavno maturirala, a Giletov sin je završio prvi razred naše škole, tako da smo se sa njima ranije dogovorili da pomognu oko pesme i spota - navodi Bukumira. - Imali smo već urađen tekst i muziku, a oni su pomogli oko snimanja. Đule je njihov prijatelj, tako da su i njega konsultovali i uključili. Zajedno to isproducirali i snimili, a naši nastavnici su sa učenicima montirali spot. Tekst je nastao jedne noći, kao inspiracija onoga o čemu pričaju đaci, šta žele i koje ciljeve imaju.

Foto: Grafičko medijska škola

Miloš Bukumira, direktor škole

Ova obrazovna ustanova baštini tradiciju grafičarstva koja se u Srbiji razvija od 1834. godine. Već decenijama školuje kadrove za bavljenje fotografijom, filmom, multimedijima, dizajnom grafičkih proizvoda, štampom i finalnom doradom grafičkih proizvoda, kao i oblašću veb-dizajna, mobilnog računarstva, gejminga, animacije i modelovanja, čime zaokružje polje delovanja i čini okosnicu srednjoškolskog obrazovanja u kreativnoj industriji, kao jedinstvena ustanova tog tipa u Srbiji.

- Ponosni smo na našu struku koja se u osnovi bavi čuvanjem informacija i znanja i njihovim prenošenjem putem zapisa, bilo da se radi o crtežu, pismu, štampi, fotografiji, digitalnom zapisu - kaže Bukumira. - U mogućnosti smo da privredi naše države pružimo najpotrebniji kadar kako u grafičarstvu, tako i u sektoru medija i komunikacija. Radi se o kreativnoj industriji koja obuhvata izdavaštvo, štampane medije, grafičku, reklamnu, muzičku i filmsku industriju, dizajn, radio i televiziju. Proizvodi ove industrije potiču od individualne kreativnosti, veštine i talenta, koji eksploatišu intelektulanu svojinu.

PRVI UČENICI

Prvi grafički radnici bili su stranci, predvođeni Nemcem Adolfom Bremanom, a odmah po otvranju državne štamparije primljeni su i prvi učenici 1. avgusta 1831. godine. U prvoj generaciji je bilo 18 đaka.

Škola je trajala četiri godine, a učenici su bili u učionicama 12 sati, od sedam do sedam, sa pauzom za ručak od sat vremena. Nediscipilna se strogo kažnjavala, bilo je važno voditi urednu dokumentaciju o učenicima, a diploma je važila i u inostranstvu.

Bukumira ističe da je značaj ovog sektora sa ekonomskog i društvenog stanovišta izuzetan, jer kreativne industrije stvaraju više od sedam odsto bruto društvenog proizvoda u svetu, sa rastom od 10 odsto godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru