NISTE SE UPISALI NA FAKULTET? Evo gde ima slobodnih mesta, novi rok već u julu

B. Borisavljević

27. 06. 2024. u 16:10

POJEDINI fakulteti, iako polaganje prijemnih ispita traje do kraja nedelje, kako bi bar koliko-toliko popunili amfiteatre, već su pozvali kandidate koji su položili prijemni ispit, a ostali su ispod crte na drugim fakultetima, da dođu i upišu se posle 12. jula.

НИСТЕ СЕ УПИСАЛИ НА ФАКУЛТЕТ? Ево где има слободних места, нови рок већ у јулу

Foto: I. Marinković

Dodatni rok već je objavio Šumarski fakultet u Beogradu, a početkom jula to će učiniti i Hemijski, Poljoprivredni, Rudarsko-geološki, Geografski...

Godinama je prisutan trend manjeg interesovanja za fakultete prirodno-matematičke grupacije, a to je nastavljeno i ove godine. Na Hemijskom fakultetu ističu da će biti srećni ako pređu brojku od 100 upisanih brucoša na sva četiri studijska programa.

- Na nastavničkom smeru imamo jednog kandidata - kaže profesor dr Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta u Beogradu. - Ukoliko on bude želeo da ostane da se školuje za profesora hemije, fakultet će to finansirati, jer je naš interes da sačuvamo hemiju u školama. Pad je interesovanja maturanata i za fizičku hemiju, geografiju, biologiju. Realnija slika o broju slobodnih mesta će se znati počekom jula, kada ćemo pozvati kandidate koji su položili hemiju na nekom drugom fakultetu da konkurišu kod nas. Bićemo zadovoljni ako upišemo više od 100 brucoša.

ZAOKRET NA KNjIŽEVNOSTI

POSLE nekoliko godina slabog interesovanja za upis na studijski program srpski jezik i književnost, ove godine je upisna kvota ispunjenja već u prvom roku.

- Imamo 94 prijavljena kandidata na ovom studijskom programu, iako su se u javnosti pojavile dezinformacije o desetak zainteresovanih - kaže profesor dr Iva Draškić Vićanović, dekan Filološkog fakulteta. - Nismo očekivali, tako da smo prijatno iznenađeni i veoma zadovoljni.

Prema rečima profesora dr Branka Stajića, dekana Šumarskog fakulteta u Beogradu, svake godine se uvećava broj fakulteta koji imaju manjak kandidata za upis, pa su sada tu čak i pojedini za koje je doskora vladalo veliko interesovanje. On navodi da su razlozi za ovakve trendove višestruki i manje-više slični za sve.

- Manje je dece, a time i studenata, a sve veći je broj institucija višeg i visokog obrazovanja. Na manje interesovanje su uticale niske plate i loš materijalni položaj pojedinih struka, "moda" studiranja svega što je vezano za iformacione tehnologije, kao i povećano interesovanje za upis zanatskih smerova u srednjim školama, uvećani troškovi života i celokupnog studiranja u Beogradu - smatra Stajić. - Šumarski i drugi fakulteti na kojima postoji još slobodnih mesta, imaju mogućnost u još jednom dodatnom roku sada, ali i u septembru, da upišu još studenata. U poslednjih pet godina to je oko 30 studenata, što je za nas od posebnog značaja.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu profesor dr Ljubiša Stanisavljević kaže da je zabeležen blagi pad interesovanja maturanata za upis u odnosu na prošlu godinu. On navodi da je najveće interesovanje za studijski program molekularna biologija i fiziologija, ali očekuje da će u dodatnom roku u julu biti popunjena i slobodna mesta na ostalim studijskim programima.

- Sa posebnom pažnjom ćemo pratiti upis na nastavničke studijske programe i analizirati rezultate - kaže profesor dr Dejan Filipović, prorektor za nastavu Unvierziteta u Beogradu - Podsećanja radi, Senat Univerziteta je usvojio Platformu za poboljšanje položaja nastavničkih fakulteta i stimulisanje upisa na ove studijske programe. Platforma je prosleđena Ministarstvu prosvete, formirana je radna grupa, održano nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva, ali se dalje od toga nije odmaklo. Odziv je nešto slabiji nego prošle godine, ali to ne mora ništa da znači, jer smo pre dve godine imali situaciju da je malo kandidata odustalo od upisa nakon rangiranja. Neki su prešli na druge studijske programe na istom fakultetu ili su se upisali na neki drugi fakultet u okviru dodatnog roka. Važniji je podatak koliko će studenata upisati fakultete, što ćemo znati za dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZGAZIO GA JE! Šešelj najavio veliku političku promenu