OSVOJILI 12 MEDALJA: Veliki uspeh đaka iz Srbije na evropskoj geografskoj olimpijadi

B.B.

04. 07. 2024. u 12:43

NAŠI učenici su postigli još jedan veliki međunarodni uspeh. Na evropskoj geografskoj olimpijadi, koja održana U Srbiji u dve starosne kategorije osvojili su čak 12 medalja - dve zlatne, četiri srebrne i šest zlatnih. Konkurencija je bila izuzetno jaka, učestvovalo je 140 takmičara iz 12 zemalja.

ОСВОЈИЛИ 12 МЕДАЉА: Велики успех ђака из Србије на европској географској олимпијади

Foto: Privatna arhiva

Najbolje znanje iz geografije pokazali su Jakov Đondović, učenik Matematičke gimnazije u kategoriji seniora i Petar Tolimir iz Gimnazije "Ruđer Bošković" među juniorima, koji su dobili najsjanije odličje. Srebrne medalje među seniorima su osvojili Andrija Bandić iz Gimanzije u Požarevcu, Denis Šabatić iz Pete beogradske gimnazije, David Galun iz Zemunske gimnazije, dok je u kategoriji juniora vicešampion Pavel Sekulić iz Gimanziej"Veljko Petrović" u Somboru. Treće mesto pripalo je juniorima Aleksi Tomiću, učeniku OŠ "Sveti Sava" u Kikindi, Damjanu Ćuku, iz Prve osnovne škole Kralj Petar Drugi u Užicu, Milutinu Pilipoviću iz Šabačke gimnazije i Nikoli Vujisiću iz OŠ "Dragojlo Dudić" u Beogradu, kao i seniorima Gabrielu Laliću, iz Gimanzije "Uroš Predić" u Pančevu i Iliji Ćulibrku iz Gimnazije "Isidora Sekulić" u Novom Sadu.

Đaci su se u bruskom kraju, na Kopaniku u kategoriji juniora (od 12 do 15) i seniora (od 16 do 19 godina) nadmetati u znanju iz geografije, kako na terenu, tako i putem testova. Srbiju je na Olimpijadi predstavljalo 19 učenika i studenata iz svih krajeva zemlje.

Prema rečima Nikole Srzentića, direktora Regionalnog centra za talente "Nikola Tesla", srpski predstavnici uvek ostvare zavidne rezultate.

- Naši đaci su dobri, dobro su pripremljeni. Nacionalna olimpijada je filter za učešće na evropskoj jer dovodimo one u koje verujemo i ne sumnjamo da neće postići uspeh - istakao je profesor Srzentić. - I prethodnih godina imali su impozantne rezultate kad je u pitanju nadmetanje na evropskom nivou. Geografska olimpijada je omiljeno takmičenje među učenicima i studentima. Srbija je nekoliko puta bila domaćin Evopljanima, a 2017. i domaćin Svetske olimpijade. Kandidovaćemo se opet za domaćinstvo svetskog takmičenja koje će se održati 2027. godine - istakao je profesor Srzentić.

Domaćim učenicima i studentima bio je Geografski fakultet, koji od 2011. godine ima naučno-nastavnu bazu u Blaževu, koji je zajedno sa Regionalnim centrom za talente "Nikola Tesla" oranizator evrospke olimpijade, uz podršku opštine Brus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca