NA JEZIKU MANJINA ŠKOLUJE SE 38.000 UČENIKA: Afirmacija ljudskih i manjinskih prava u obrazovnom sistemu

Lj.B.

12. 07. 2024. u 14:46

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov razgovarali su o afirmaciji ljudskih i manjinskih prava u obrazovnom sistemu.

НА ЈЕЗИКУ МАЊИНА ШКОЛУЈЕ СЕ 38.000 УЧЕНИКА: Афирмација људских и мањинских права у образовном систему

ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da je obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina jedna od osnovnih vrednosti našeg obrazovnog sistema.

Ona je izjavila da gotovo šest odsto naše učeničke populacije, odnosno više od 38.000 učenika naše zemlje koristi svoje ustavno pravo i obrazuje se na svom maternjem jeziku.

Ona je dodala da dva ministarstva na ovom polju uspešno sarađuju, ali da je cilj da se ovaj deo obrazovnog sistema dodatno unapredi što zahteva intenzivniju saradnju u narednom periodu.

Ministar Žigmanov je naglasio da se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog zalaže za celovitu i doslednu inkluziju pripadnika nacionalnih manjina, ne samo u obrazovnom sistemu, već i kad je reč o drugim segmentima društva. On je dodao da je Građansko vaspitanje izuzetno važan predmet koji može u sebe da inkorporira znanja o ljudskim i manjinskim pravima kao i razvijanje empatije i drugih pozitivnih stavova u učeničkoj populaciji.

Na sastanku je dogovorena saradnja i redovna komunikacija srodnih sektora dva ministarstva u radu na svim izazovima, kao i na daljoj afirmaciji ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone