U SVAKOJ ŠKOLI GRB, HIMNA I UNIFORMA: Tek što su učenici otišli na raspust opet aktuelizovano "večito" pitanje đačkih kecelja

Lj.B.

16. 07. 2024. u 10:26

ĐAČKE uniforme opet su na dnevnom redu: posle ministarke za brigu o porodici Milice Đurđević Stamenkovski, koja je nedavno najavila da će u saradnji sa Ministarstvom prosvete raditi na uvođenju đačkih "kecelja", za to se juče založila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

У СВАКОЈ ШКОЛИ ГРБ, ХИМНА И УНИФОРМА: Тек што су ученици отишли на распуст опет актуелизовано вечито питање ђачких кецеља

Đaci u OŠ "Sveti Sava" u Vrčinu 2016. godine Foto Arhiva

Ona je, ipak, malo proširila temu predlažući da se razmorti da svaka škola ima svoja obeležja - himnu, grb i uniformu, kako bi deca zaista i volela školu koju pohađaju i kako bi se njom identifikovala.

- Škola kao institucija izgubila je ugled, trebalo bi razmotriti da svaka škola ima svoja obeležja, kako bi je deca koja idu u tu školu zaista i volela - rekla je ministarka juče za Tanjug.

U školama kažu da bi bilo lepo da postoje i takvi znaci identifikacije, ali da ne veruju da bi uvođenje ovakvih obeležja doprinelo povećanju ugleda škole i nastavnika. Tako Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da je škola izgubila ugled u celom svetu, pa i kod nas.

Saplitanje oko troška

NIJEDNA od dosadašnjih inicijativa da se u škole vrate "kecelje" nije zaživela, a kao razlozi navođeni su "dodatni trošak za roditelje", saglasnost roditelja, organizacija svake škole pojedinačno... Tu je i pitanje procedure, nabavke, finansiranja, ali i mogućih desena i varijanti školskih uniformi - letnje i zimske... Sva ta tehnička pitanja ostajala su bez odgovora.

- Za tako nešto potrebno je proveriti volju društva - kažu u školama. - Treba razumeti i to da nisu sve škole iste, osim u formalno-pravnom smislu. Puno zavisi od broja đaka, teritorije ali i organizacije... Negde je to izvodljivo, a negde ne tako lako.

- Dobro bi bilo da se poštuju pravila igre, odnosno zakoni i razna druga akta i to bi više doprinelo ugledu nego formalna obeležja - smatra Antić.

On kao problem navodi to što se ne poštuju zakonski propisi koji predviđaju kazne za roditelje u slučaju da deca beže sa časova ili su nedisciplinovana, zatim se ne poštuju ni akta koja se tiču zabrane mobilnih telefona.

- Nema primene propisa, niko ne snosi odgovornost i to urušava ugled škole - kaže naš sagovornik.-Uvođenje grba, himne i unforme ne bi bilo loše kao znak identifikacije. Ali, za to je potrebna ozbiljna priprema i saglasnost i nastavnika i dece i roditelja.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov istakao je da je tema školskih uniformi "pomalo deplasirana".

- Imam utisak da svaki put kada se pojavi neki ozbiljniji problem u prosveti za koji nemamo rešenje ili ne postoji brzo rešenje mi recikliramo ovo pitanje - rekao je Markov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)