OBUKA NASTAVNIKA ZA DOPUNSKE ŠKOLE U INOSTRANSTVU: Nastava na srpskom u 22 države

Lj.B.

24. 07. 2024. u 14:11

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je na obuci za nastavnike koji se upućuju na rad u dopunske škole u inostranstvu i ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, da se kontinuirano radi na razvijanju svesti o značaju srpskog jezika u očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta i uspostavljanju trajnih veza sa otadžbinom.

ОБУКА НАСТАВНИКА ЗА ДОПУНСКЕ ШКОЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ: Настава на српском у 22 државе

ministarstvo prosvete

- Naš zajednički zadatak je širenje mreže škola u kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu i realizacija svih aktivnosti koje su usmerene na razvijanje svesti o nacionalnom i kulturnom identitetu i osećanju pripadnosti Republici Srbiji - navela je ona.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je da se radi na povećanju broja škola u kojima se ostvaruje obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu.

Obrazovno-vaspitni na srpskom jeziku rad sada se organizuje u 22 države, dok je  u školskoj 2017/2018. godini relaizovan u devet država.

- Nastava se sada realizuje u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Malti, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Danskoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Rusiji, Južnoafričkoj Republici, Australiji, Novom Zelandu, a nove grupe učenika u kojima se ostvaruje ovaj vid nastave, formirane su u školskoj 2023/2024. godini po prvi put i u Americi, Kipru, Islandu i Češkoj - navela je ona, dodajući da je važno i nastojanje nadležnih diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Srbije, kao i udruženja srpkih građana u inostranstvu, da se ovaj ovakva nastava  uspostavi i organizuje i u drugim državama.

Ministarka je rekla da je u ovoj školskoj godini  nastavu pohađalo 9.162 učenika, raspoređenih u 502 nastavne grupe, dok je  nastavu realizovalo 134 nastavnika .

U školskoj 2017/2018. godini nastavu je pohađalo 4.197 učenika, a obrazovno-vaspitni rad je realizovalo 47 nastavnika. 

Đukić Dejanović je iskazala posebnu zahvalnost i podršku Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je zajedno sa Ministarstvom prosvete organizovao ovu obuku za nastavnike.

- Verujem da će vam ova obuka pružiti stručnu podršku u ostvarivanju procesa nastave i učenja, doprineti daljem razvoju i unapređenju nastavne prakse i obogatiti  već poznata metodička iskustva. Sigurna sam da ćete u zemlji prijema na dostojanstven način predstavljati svoju državu i da ćete svojim profesionalnim radom doprineti negovanju srpskog jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i jačanju trajnih veza sa otadžbinom - poručila je ministarka nastavnicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!