SA ČETIRI OLIMPIJADE 18 MEDALJA: Sjajno leto za đake iz Srbije, na međunarodnim takmičenjima pokazali ko su i koliko znaju

Lj. Begenišić - B. Borisavljević

31. 07. 2024. u 13:18

DOK cela nacija očekuje medalje naših sportista sa Olimpijade u Parizu, gimnazijalci su to iščekivanje "prekratili" i obradovali nas brojnim odličjima: doneli su pet medalja sa međunarodne olimpijade iz fizike u Iranu (jedno srebro i četiri bronze), četiri sa Olimpijade iz hemije u Rijadu (jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu), pet medalja sa matematičke olimpijade u Velikoj Britaniji (četiri srebrne i jednu bronzanu) i četiri sa informatičke olimpijade za devojke u Holandiji (jedno srebro i tri bronze).

СА ЧЕТИРИ ОЛИМПИЈАДЕ 18 МЕДАЉА: Сјајно лето за ђаке из Србије, на међународним такмичењима показали ко су и колико знају

matematička gimnazija

Tako su odličja iz Isfahana doneli Andrej Drobnjaković, učenik Matematičke gimnazije iz Beograda kome je pripalo srebro, dok je bronza zasijala na grudima Vukašina Babića i Mihaila Radovanovića iz iste ove škole. I đaci iz unutrašnjosti Srbije osvetlali su obraz svojih škola pa je Filip Golubović iz Irana doneo bronzu u Niš u Gimnaziju "Svetozar Marković", a Tadija Jelesijević bronzu u kruševačku gimnaziju.

Zlato je za poznavanje hemije iz Rijada doneo učenik beogradske Matematičke gimnazije Janko Popović, a srebrne medalje Lazar Lazarević iz valjevske gimnazije i Bogdan Eger iz Osme beogradske gimnazije, dok je Dušanu Đurđeviću iz gimnazije u Ćupriji pripala bronzana medalja.

matematička gimnazija

Osvajači medalja na olimpijadi iz matematike

I na evropskom tlu održana su velika takmičenja, pa su na matematičkoj olimpijadi u Velikoj Britaniji učenici Matematičke gimnazije, Stefan Šebez, Gvozden Lapčević, Mihailo Jančević i Novak Despotović osvojili srebro, bronza je pripala đaku gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša Strahinji Svrziću, a Stevan Radivojević iz Matematičke gimnazije nagrađen je pohvalom.

Iako bi se po osvajačima medalja moglo pomisliti da odličja iz prirodnih nauka pripadaju jačem polu, to nije istina, jer su se medalja domogle četiri devojke na Evropskoj informatičkoj olimpijadi u Holandiji. Sve one ističu da priprema za ovakvo takmičenje traje jako dugo, i da su im najveća podrška osim porodice i prijatelja, profesori iz škole - uvek spremni da pomognu i daju savet.

matematička gimnazija

Osvajači medalja na olimpijadi iz hemije

Informatička olimpijada za devojke u Holandiji proslavila je četiri dame, tri učenice Matematičke gimnazije - Sofiju Čebašek koja je dobila srebrenu medalju i Ivu Živković i Anju Dožić koje su osvojile bronzu, i Irinu Stanišić, učenicu 8. razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Kragujevcu, koja je takođe uzela bronzu.

Jedan od olimpijskih pobednika bronzani Vukašin Babić kaže nam da im je veći problem od zahtevnih zadataka predstavljao tempo putovanja. Pa pojašnjava kako je to izgledalo:

- Pre nego što smo otputovali na Olimpijadu u Iran, takmičili smo se na Evropskoj olimpijadi u Gruziji na kojoj smo osvojili bronzu i posle manje od 24 sata odmora krenuli na put u Iran. Pritom je povratak iz Gruzije bio izuzetno naporan jer smo se sa bečkog aerodroma vraćali kombijem do Beograda.

Inače, ova deca za takmičenja pripremaju se tokom cele godine, to rade uglavnom individualno.

matematička gimnazija

Naše učenice na infomatičkoj olimpijadi za žene

- Sami se spremamo, pa koliko ko uspe da nauči, jer nažalost u našoj zemlji ne postoje organizovane pripreme - kaže Vukašin Babić.

U Iranu su najveća konkurencija bili Rusi i Kinezi, a Vukašin naglašava da je ove godine bilo nešto manje zemalja na takmičenju nego ranije zbog bojkota zapadnih država:

- Bilo je to veoma lepo iskustvo, upoznali smo ljude sličnih interesovanja, a i persijsku kulturu.

Za Andreja Drobnjakovića, dobitnika srebrne medalje u Iranu, ovo je neverovatan uspeh.

- Ovakva dostignuća na međunarodnim takmičenjima su vrlo važna za sve nas, predstavili smo i sebe i našu državu. Medalje otvaraju meni lično vrata za najprestižnije fakultete i laboratorije u inostranstvu - rekao je Drobnjaković.

Ona za naš list ističe da su im najveća konkurencija, kao i uvek, učenici iz Kine, Rusije i Rumunije.

- Zadaci su bili teški, ali smo se, ipak, uspešno izborili za svoje medalje - kaže Andrej. - Organizacija je bila odlična, u Isfahanu smo videli veoma važna kulturno-istorijska mesta za Iran, poput Trga Nakš-e Džahan. Pored odlične organizacije takmičenje je bilo i medijski dobro propraćeno, pa su nam iranski mediji neretko tražili intervjue.

Ovaj učenik naglašava da mu je velika čast što je predstavljao Srbiju na najvećoj olimpijadi iz fizike ove godine i nada se da će u narednom periodu kući donositi još veći broj još sjajnijih medalja.

- Za konstantno osvajanje medalja nama učenicima  potrbne su i adekvatne pripreme koje imaju đaci iz većine zemalja, a to se pre svega odnosi na eksprimentalni deo takmičenja, jer u teorijskom delu smo na nivou učenika koji su nam i najveća konkurencija - kaže Andrej i apeluje na Društvo fizičara Srbije i nadležno ministarstvo da đacima omoguće kontinuirane pripreme jer su ovi uspesi rezultat rada i entuzijazma predmetnih nastavnika i samostalnog rada učenika.

Vučević: Napred, zlatna deco

U MATEMATIČKOJ gimnaziji ponosni su na uspehe svojih đaka, a direktorka Mirjana Katić ističe da je ovakav uspeh motivacija za sve učenike i da medalje govore da je ovo sjajno leto.

- Svi bi očekivali da se učenici naše gimnazije leti odmaraju, ali to uopšte nije slučaj, postižu uspehe na evropskim i svetskim takmičenjima - rekla je Katićeva.

Đacima su uspeh i zvaničnici, pa je predsednik Vlade Miloš Vučević na Instagram nalogu napisao:

- Zapamtite ova imena, ona su naša budućnost. Samo napred, zlatna deco.

- Verujem da bi nam veliku pomoć pružio Institut za fiziku kao institut od nacionalnog značaja jer raspolaže ljudskim i materijalnim resursima koji su neophodni za vrhunske pripreme učenika na međunarodnim takmičenjima - ističe naš sagovornik.

Inače, ovaj učenik je početkom juna postigao redak uspeh - osvojio pet zlatnih medalja na međunarodnoj Stemko olimpijadi u Singapuru, gde je pojedinačno bio najbolji na svetu iz - matematike, fizike, hemije i biologije i inženjerstva.

Stefan Šebez koji je osvojio srebro u Velikoj Britaniji posebno ističe dobru atmosferu i lepo druženje tokom takmičenja.

- Bio sam blizu zlatne medalje, što mi ukazuje na to da sam sposoban da je osvojim - rekao je Šebez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića