U TRCI ZA NAJBOLJI EVROPSKI UDŽBENIK: Geografija 6 IK „Klet“ i Digitalni svet 4 IK „Novi logos“ u užem izboru za najprestižniju nagradu

Promo

16. 08. 2024. u 10:00

U konkurenciji od 27 izdavača iz 13 zemalja, udžbenici Digitalni svet za četvrti razred osnovne škole Izdavačke kuće „Novi Logos“, autorke Marine Injac i Geografija za šesti razred Izdavačke kuće „Klet“, autorke Tanje Plazinić ušli su u uži izbor za najbolji evropski udžbenik (BELMA).

У ТРЦИ ЗА НАЈБОЉИ ЕВРОПСКИ УЏБЕНИК: Географија 6 ИК „Клет“ и Дигитални свет 4 ИК „Нови логос“ у ужем избору за најпрестижнију награду

Foto: Promo

Nagrada Najbolji evropski udžbenik dodeljuje se najkvalitetnijim i najkreativnijim izdanjima evropskih izdavača, a ovu prestižnu nagradu dodeljuju tri internacionalne organizacije: Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Ove godine evropski izdavači konkurisali su sa čak 60 izdanja, a članovi međunarodnog stručnog žirija imali su težak težak zadatak da izaberu najbolje koji će ući u uži izbor. Udžbenici koji su pristigli na konkurs obuhvatili su i različite dodatne sadržaje, poput igara i materijala za nastavnike, a najveći deo njih zasnovan je na hibridnom načinu učenja koje podrazumeva kvalitetno i pažljivo odabrane kombinacije štampanih i digitalnih materijala. 

Prema rečima Marine Injac, nastavnika razredne nastave i autorke udžbenika Digitalni svet Izdavačke kuće „Novi logos“, u savremenom obrazovanju, inovacije igraju ključnu ulogu u oblikovanju budućih generacija, a ovaj udžbenik postavlja nove standarde u obrazovnom sektoru.

Digitalni svet 4 je napredan udžbenik dizajniran za učenike koji žele da istraže i razumeju kompleksne aspekte digitalnog sveta u savremenom društvu. On nije samo knjiga, već interaktivno obrazovno iskustvo koje kombinuje najsavremeniju tehnologiju sa obrazovnim sadržajem kako bi učenicima omogućio dublje i angažovanije učenje -  objašnjava Injac i dodaje da je udžbenik Digitalni svet 4 bogat interaktivnim sadržajima i vežbama koje poboljšavaju razumevanje i angažovanost, praktičnim primerima i zadacima i da pruža mogućnost personalizovanog pristupa učenju, prilagođavajući se potrebama svakog učenika.

Kako kaže autorka, uključivanjem u rad na projektnim zadacima u udžbeniku, poput Digitalnog pravopisa, Klikom do kulturnog nasleđa, Šta je pubertet - oslušni svoje telo, Digitani rečnik, Virtuelni sajm nauke, budimo odgovorni i bezbedni na internetu učenici trajno usvajaju znanja različitih oblasti.

U današnjem digitalnom dobu, razumevanje tehnologije i njenog uticaja na društvo postaje sve važnije. Digitalni svet 4 je osmišljen tako da opremi učenike ne samo znanjem već i veštinama koje su ključne za uspeh u budućem obrazovanju i karijeri – kaže Injac i navodi da je ovaj udžbenik i velika podrška učiteljima jer u njemu mogu pronaći korisne alate i vodiče koji im pomažu u pripremi.

Sa željom da geografske sadržaje što bolje predstavi učenicima, a da ih oni sa druge strane lako usvoje, autorka udžbenika Geografija 6, Tanja Plazinić kreirala je inovativni i motivacioni radni udžbenik koji podstiče kritičko mišljenje i aktivno učenje.

Svaka lekcija sadrži niz rubrika koje pomažu učenicima da postepeno stiču nova znanja, da ih produbljuju, a zatim i da ih praktično primene u svakodnevnom životu. Iako je reč o štampanom izdanju udžbenika, kroz rubriku Saznaj više učenici imaju priliku da skeniranjem QR kodova pristupe dodatnim multimedijalnim sadržajima i tako istraže i saznaju više o svetu koji ih okružuje – kaže Plazinić.  

Finalna objava pobednika i proglašenje najboljeg evropskog udžbenika na ovom konkursu biće održana na Frankfurtskom sajmu knjiga, 15. oktobra 2024.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GLOBALNI ENERGETSKI PEJZAŽ: Energija vetra i vetroparkovi u modernoj tehnologiji