BESPLATNI UDŽBENICI NAJSTARIJEM DETETU Porodice imaju dilemu - kome od troje osnovaca "idu" knjige na račun države

Lj.B.

10. 09. 2024. u 17:00

Škole još nisu dobile besplatne udžbenike koje obezbeđuje Ministarstvo prosvete, ali očekuju da će oni stići do kraja septembra, a ministarstvo je za ove namene izdvojilo 792 miliona dinara.

БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ НАЈСТАРИЈЕМ ДЕТЕТУ Породице имају дилему - коме од троје основаца иду књиге на рачун државе

Foto: Z. Rajić

Ali, skoro svake godine, zabunu među roditeljima izaziva dilema koje dete u prodici ima pravo na besplatne udžbenike - prvo ili poslednje.

- Imam troje dece, sva idu u osnovnu školu i ne znam koje od njih dobija beplatne udžbenike - kaže nam jedna majka. - Nama nije svejedno, pre svega zbog cena, jer najmlađe ide u niže razrede pa su i udžbenici jeftiniji i lakše nam je da ih kupimo i platimo, a ušteda za porodični budžet bila bi znato veća ako bi besplatne knjige dobilo najstarije dete, koje je osmi razred i cena je 22.000 dinara.

Sve dileme rešilo je Ministarsvo prosvete, u kome kažu da besplatne udžbenike dobija najstarije dete.

- Ukoliko osnovnu školu pohađa više dece iz porodica koje ostvaruju pravo za dobijanje udžbenika na osnovu ovog kriterijuma, udžbenike dobija dete/deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja - pojašljavaju u ovom resoru.

 

Prijavljivanje

Procedura za dobijanje ovog prava je takva da roditelji dostavljaju neophodnu dokumentaciju školi, a škole sve te podatke Ministarstvu prosvete. Pravo na besplatne udžbenike prošle godine ostvarilo je 87.644 učenika.

Za ovu školsku godinu Ministarstvo prosvete proširilo je listu kategorija učenika osnovnih škola koji imaju pravo na besplatne udžbenika. Osim đaka iz materijalno ugroženih porodica, dece sa invaliditetom, učenika koji obrazovanje stiču po IOP, koji su iz višečlanih porodica, pravo na besplatne udžbenike imaju i učenici koji boluju od retkih bolesti, koji ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć, kao i oni o kojima brine samo jedan roditelj, odnosno ukoliko je drugi roditelj preminuo ili je nepoznat.

Inače, udžbenički kompleti koje nabavlja Ministarstvo ne sadrže baš sve knjige na kojima insistiraju učitelji i nastavnici. Kompleti od prvog do četvrtog razreda sadrže užbenike iz matematike, srpskog jezika, sveta oko nas, prirode i društva i stranog jezika koji je obavezni predmet.

Kompleti za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, od petog do osmog razreda, sadrže udžbenike za predmete - matematika, srpski jezik i književnost, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJudi MASOVNO UMIRU od RAKA - svi radili u ISTOJ zgradi! Otkriveni podaci, umešana Vlada SAD