NASTAVNICIMA PO DVA PREDMETA? Zbog manjka kadrova u Ministarstvu prosvete razmišljaju o novim merama

Lj.B.

16. 09. 2024. u 07:00

U NOVU školsku godinu koja je nedavno počela, mnoge škole u Srbiji ušle su sa starim problemom - manjkom nastavnika za pojedine predmete.

НАСТАВНИЦИМА ПО ДВА ПРЕДМЕТА? Због мањка кадрова у Министарству просвете размишљају о новим мерама

Foto P. Milošević

 Godinama unazad direktori na sve strane traže predavače matematike, fizike, informatike, nemačkog i engleskog jezika. Nastavni kadar se traži putem oglasa i preko društvenih mreža, a na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti pre nekoliko meseci istaknuto je da će Srbiji u narednih pet godina nedostajati sedam hiljada nastavnika.

Međutim, kako bi se ovaj problem bar donekle prevazišao, prosvetne vlasti najavljuju novo rešenje - dvopredmetno angažovanje nastavnika.

- Ministarstvo razmatra mogućnost da nastavnici srodnih predmeta, na primer fizike i matematike, predavaju oba predmeta - rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović za "Novosti". - O tome ćemo razgovarati i sa nastavničkim fakultetima koji inicijalno obrazuju ove kadrove.

Međutim, na fakultetima kažu da je dvopredmegtno anagažovanje nastavnika trenutno neizvodljivo, pa tako prof. Matematičkog fakulteta Miljan Knežević ističe da oni nemaju studijske programe sa diplomama tog tipa.

Platforma osam dekana

Dekani osam nastavničkig fakulkteta sačinili su platformu za spas obrazovanja u kojoj su naveli kako oni vide rešenje nedostataka prosvetnog kadra. Taj dokument predat je u Ministarstvo prosvete, a minstarka Slavica Đukić Dejanović istakla je da će ove godine morati zajednički vrlo ozbiljno da rade na tom dokumentu.

- Na Matematičkom fakultetu student može dobiti diplomu u čijem će dodatku biti zapisan modul profesor matematike ili profesor matematike i informatike - objašnjava prof. Knežević za naš list. - Oba pomenuta modula sadrže maksimalno dva osnovna kursa koji imaju veze sa fizikom, pa svršeni studenti tih programa/modula ne mogu biti kvalifikovani za izvođenje nastave iz fizike. I na Fizičkom fakultetu je identična situacija.

Dakle, kaže naš sagovornik, u tom slučaju svi fakulteti bi morali da idu u novu akreditaciju i tome prilagode svoje studijske programe.

- To je proces, dok se izvede prva generacija proći će svi vozovi - smatra prof. Knežević.

Ni na Filološkom fakultetu ne postoje dvopredmetne studije, a dekan Iva Draškić Vićanović ističe da akademci studiraju engleski, nemački, italijanski i to mogu da predaju u školama. Uz te jezike imaju pomoćni jezik koji se ne studira, već se uči kao pomoćni.

I Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija. smatra da dvopredmetno angažovanje nastavnika nije rešenje za problem manjka kadrova, ali očekuje da bude uvedeno.

Sindikati: Puko gašenje požara

U prosvetnim sindikatima smatraju da bi dvopredmetno angažovanje nastavnika bilo - samo gašenje požara.

- Ako nas budu pitali, mi ćemo biti protiv, nama je potrebno sistemsko rešenje, a do njega se može doći samo mnogo većim ulaganjima u prosvetu i podizanjem plata - kaže za naš list Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srb

Markov ističe da bi bolje rešenje bilo da se otvori novi studijski program na kome bi se školovali nastavnici koji mogu predavati više predmeta.

- Takvih programa ima u svetu, ali kod nas nema, jer se na našim univerzitetima školuju nastavnici samo pojedinačnih predmeta - kaže naš sagovornik. - Ali, pitanje je da li bi bilo interesovanja za takav program, ako znamo da su smerovi i fakulteti koji školuju nastavnike gotovo prazni.

Inače, prema podacima Ministarstva prosvete, u nastavi nedostaje oko 700 nastavnika matematike, 300 nastavnika fizike i 200 nastavnika informatike.

Ministarsvo prosvete je ranije počelo da stipendira studente koji se školuju za prosvetne radnike. Sada te stipendije iznose oko 20.000 dinara, a od 1. oktobra počinje prijavljivanje za te stipendije.

Problem je, kako kaže ministarka, što je slična situacija i u regionu, tako da nema univerzalnog modela koji bi se mogao primeniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

JELENA ĐOKOVIĆ ŠOKIRALA SVET: Novakova žena videla šta je učinio Janik Siner i uradila - ovo! (FOTO)